Wegen de vele aan de pasjes voor het storten van restvuil in ondergrondse containers verbonden voordelen nog wel op tegen de nadelen? Dat wil de fractie van D66 in de gemeenteraad weten. Zij heeft schriftelijke vragen gesteld aan B&W, waar partijgenote wethouder Floor Gordon over afval gaat, dus het antwoord weten de raadsleden Edwin van der Waal en Youssef Ben Idder naar men mag aannemen allang, bijvoorbeeld via het coalitieoverleg.Β
D66 vindt dat Amstelveners op een makkelijke manier hun afval moeten kunnen scheiden en deponeren in de containers. Daarom moet, volgens beide raadsleden, via een pilot onderzocht worden of eigenlijk die vorig jaar ingevoerde afvalpas niet net zo goed weer kan worden afgeschaft. De pas, waarmee met de containers opent, maakt deel uit van het systeem βanders afval inzamelenβ dat dus vorig jaar werd ingevoerd. Daarmee ging de gemeente er van uit dat meer sorteren van afval werd gestimuleerd door een hogere service te bieden op de grondstoffeninzameling van Plastic, Metaal / blik en Drinkpakken (PMD) en Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) zodat er minder restafval overblijft. D66 zegt het wel belangrijk te vinden dat Amstelveners op een βduurzame en praktische manierβ afval kunnen scheiden, maar heeft evident twijfels af de afvalpas, die als sleutel voor de restvuil containers functioneert, het juiste instrument daarvoor is. Overigens kan men in veel rest-containers in Amstelveen al zonder pas terecht.
Oneigenlijk
De afvalpas is onder andere ingevoerd om oneigenlijk gebruik van de container door bedrijven tegen te gaan, meldt de fractie. Ook tracht men op die manier te voorkomen dat inwoners van andere gemeenten hun afval in Amstelveen storten. Maar bij verhuizingen zijn er soms wel problemen, constateert raadslid Van der Waal. βDaarom is het verstandig hier beter beleid voor te ontwikkelen bijvoorbeeld door nieuwe bewoners altijd nieuwe afvalpassen te sturen.β
Onjuist instrument
Maar zijn fractiegenoot Youssef Ben Idder voelt blijkbaar meer voor snel afschaffen van de pas.Β βHet doel van βAnders Inzamelenβ is zo veel mogelijk gescheiden afval te verzamelen. Dat steunen wij volledig, maar de vraag is of de huidige afvalpas hier het juiste instrument voor is.β
D66 wil onderzoeken of eerst in één wijk (bij wijze van pilot) de afvalpas kan worden afgeschaft. En als negatieve effecten uitblijven kan dit breder in Amstelveen worden gedaan.
Op de foto de indieners van de vragen (rechts Van der Waal)
Kortgeleden was er nog de suggestie om de afvalpas voor elke container toepasbaar te maken, maar ik begrijp nu dat D66 wil doorpakken. Niet dat het hun eigen idee is natuurlijk -in de politiek lijdt men immers massaal aan het NIH-syndroom- want op dit blog werd het twee jaar geleden al gezegd dat de afvalpas geen enkele toegevoegde waarde heeft.
Mag ik overigens de suggestie doen om ook de parkeervergunningen in geheel Amstelveen geldig te laten zijn? Kunnen ze daar straks ook mee pronken bij D66.
ππππZonder meer gelijk.
Terwijl in steden als Amsterdam en Den Haag geen pasjes nodig zijn om afval in ondergrondse containers te deponeren, stelde de D66-wethouder die in Amstelveen verplicht ondanks alle bezwaren van bewoners. Commentaar overbodig.