Zich aansluitend bij de internationale campagne Orange the World keert ook de gemeente zich tegen geweld tegen vrouwen. Op maandagavond 25 november kleuren de Annakerk en Urbanuskerk daarom oranje, de kleur oranje die symbool staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wil Roode

Wereldwijd had één op de drie vrouwen ooit te maken met geweld, heeft men becijferd. In Nederland gaat het zelfs om bijna helft van hen (45%).

Eind juni vroeg burgerraadslid Wil Roode van de SP het college van Burgemeester en Wethouders aandacht te schenken aan die internationale campagne van de VN. Het college heeft de gemeenteraad geïnformeerd en gezegd dat meedoen naadloos aansluit op de diversiteitsagenda die dit jaar in het teken staat van vrouwenemancipatie.

De Verenigde Naties hebben 25 november benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Wethouder Floor Gordon (Emancipatie en Discriminatie) geeft bij de Urbanuskerk in Amstelveen rond 17.45 uur het startsein om de twee Amstelveense iconen een avond oranje te kleuren.

 Bewustwording

Bij huiselijk geweld zijn vrouwen vijf keer meer dan mannen slachtoffer. De meeste meldingen komen van omstanders of politie. De overgrote meerderheid van vrouwen doet geen aangifte of melding omdat zij zich schaamt. Maar toch komt men ongeregistreerd tot het percentage van 45 in Nederland. Vooral doet men blijkbaar geen melding als er sprake is van seksueel geweld. Wethouder Floor Gordon vindt dat het taboe moet worden doorbroken. “Daarom vragen we met Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen en roepen we op om alle vormen van geweld te melden, ook bijvoorbeeld kindermishandeling. Hulp zoeken is echt nodig, geweld stopt niet vanzelf. Een belangrijke stap hierin is bewustwording over de aard en omvang van het probleem”.

 Hulp 

Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van

Floortje Gordon

huiselijk geweld kunnen Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, dag en nacht bellen via: 0800 – 2000. Een hulpverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Naast met ziekenhuizen, werkt het CSG ook nauw samen met Veilig Thuis. Ook het CSG is 24/7 bereikbaar via: 0800 – 0188.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.