Het herdenkingsmonument voor de Joodse oorlogsslachtoffers komt aan de Prins Bernhardlaan, in de ‘gouden hoek’ van Amstelveen, bij de gesloopte en door flats vervangen voormalige Kweekschool van het Leger des Heils. Het wordt volgend jaar op 21 april 2020 tijdens Jom Hasjoa (de jaarlijkse herdenking van de Holocaust) onthuld. De gemeenteraad besloot in juli dat het monument er moest komen, met daarop de namen van 167 Joodse mannen, vrouwen en kinderen die destijds zijn weggevoerd en in vernietigingskampen werden gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De locatie ligt op loopafstand van het al bestaande oorlogsmonument bij de entree van het Broersepark en dichtbij de voormalige woning van burgemeester Haspels, die tijdens de oorlog een zeer positieve rol heeft gespeeld tegen de bezetter en de anti-Joodse maatregelen in Amstelveen. De kweekschool van het (verboden) Leger des Heils werd destijds in beslag genomen door de Duitsers. Inmiddels is een gezelschap raadsleden en andere bobo’s – uiteraard buiten de media om – onder leiding van wethouder Herbert Raat op de locatie wezen kijken.

Vlnr.: Sandra van Engelen secretaris van de Stichting Amstelveen Oranje en raadslid van CDA-Amstelveen, Hugo van der Kooij lid van de Stichting Amstelveen Oranje, Linda Roos voormalig fractievoorzitter van Burgerbelangen Amstelveen, wethouder Herbert Raat, Hans Bulsing VVD-Amstelveen raadslid, Willemijn Paijmans beleidsadviseur Monumentenzorg en David Serphos oud directeur van de NIHS (Nederlands- Israëlietische Hoofdsynagoge Amsterdam) en lid van de Stichting Amstelveen Oranje. bij de ‘gouden bocht’, waar het monument in het plantsoen van de Prins Bernhardlaan komt

 

Piet Cohen
Het monument is ontworpen door de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen (1935): Een stalen paneel van 1 meter hoog en 3 meter breed waarin de namen en leeftijden van alle Amstelveense Joodse slachtoffers zijn gegraveerd. De leeftijden variëren van zes maanden tot in de 90 jaar. Boven het paneel wordt een gevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dat is een verwijzing naar de briefjes die tijdens de deportatie uit de trein werden gegooid. Bij het monument komt een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor bijvoorbeeld herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.