Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat heet van 1 januari af kortweg ‘Jan’. Dat slaat niet alleen op Jan van der Togt, eigenaar van de fabriek die de legendarische Tomado-rekken maakte, maar ook op Jan Verschoor, medeoprichter, kunstenaar en eerste directeur van het museum. Verschoor woont er trouwens nog steeds. Sinds juni 2018 is Marieke Uildriks directeur en die wil het museum een grotere naamsbekendheid geven en meer bezoekers trekken. Daarin past volgens haar een kortere naam.

Jan van der Togt. Foto: amstelveenweb.com

Werk van Verschoor behoort tot de vaste collectie van het museum. Niet lang geleden werd er trouwens de expositie Jan & Jan gehouden.  De nieuwe naam komt op alle uitingen, waaronder de website. Ook de gevel wordt vernieuwd. In het volgende najaar wordt de nieuwe naam feestelijk gevierd met een expositie en de presentatie van een boek over de geschiedenis en de collectie.

Glas

De industrieel Jan van der Togt was een kunst verzamelaar en wilde zijn collectie aan een breed publiek laten zien, vooral zijn glascollectie. Die laatste wilde hij veilig steller in een museum, zodat die na zijn door zou kunnen blijven bestaan. Na een vergeefse zoektocht in andere steden kwam hij samen met kunstenaar Jan Verschoor, met wie hij veel contact had, op de hoek van de Dorpsstraat uit, de ruimte waar ooit het Amstelveens Weekblad had gehuisd. Verschoor had trouwens en een atelier en woning aan de Dorpsstraat. In 1991 werd Museum Jan van der Togt geopend. De naamgever overleed vier jaar later. FOTO boven: Jan Verschoor (links) en Marieke Uildriks

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.