De voor ouderen (67+) en gehandicapten in Amstelveen en omgeving werkende stichting Belklus, die nu een kwart eeuw bestaat, heeft dringend vrijwilligers nodig. Zij gaan dan het team versterken van de vijftien die er nu zijn. De nieuwelingen moeten wel wat kunnen, want zij houden zich met allerlei klussen bezig in huizen van de doelgroep. Recent is er een duurzaamheidsproject aan toegevoegd. Wethouder Floor Gordon, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, ging dinsdag kijken bij het nieuwe kantoor van de stichting aan de Vijverlaan.
Daar worden dagelijks tussen 10 en 12 uur de klussen voor die dag besproken en uitgedeeld. Er zijn trouwens ook vrijwilligers die een baan hebben en op zaterdag komen. In totaal gaat het om 1900 karweitjes per jaar. De medewerkers, op één coördinatrice op kantoor na allemaal onbetaalde krachten, krijgen nogal eens te horen dat het bijna onbestaanbaar is dat zij een bepaalde klus aankunnen, meldt voorzitter dr. Bob Out. Hij vertelt dat zijn stichting op dit moment vooral zit te schreeuwen om ‘groene’ medewerkers, mensen die dus bejaarden en gehandicapten kunnen helpen bij het tuinonderhoud. Dat gaat dan vooral om zomer- en winterklaar maken van de tuin.
Lekkende kraan
Wat de stichting verder doet, kan bijvoorbeeld een lekkende kraan of een ander sanitair probleem zijn en strekt zich verder uit van elektra tot computers en van veiligheid in huis tot hang- en sluitwerk. Om maar wat te noemen. Tot vorig jaar was alles eindeloos gratis. Dat is het nog, maar wie drie keer per jaar de hulp van Belklus inroept, kan een abonnement nemen voor 20 euro en heeft dan recht op vijf reparaties.
De stichting werkt in de gemeenten Amstelveen, Uithoorn, Ouder-Amstel en Amsterdam Zuid (inclusief Buitenveldert), waar de corporatie Eigen Haard haar diensten vroeg. Er zijn in totaal 20.000 potentiële klanten, van wie naar schatting 5000 in Amstelveen. De laatste decennia is Belkus in een digitale wereld terecht gekomen, maar de stichting krijgt ook steeds meer te maken men ouderen die aan dementie lijden. Van de energiebezuiniging maakten al ruim 120 klanten gebruik. “Onze vrijwilligers komen thuis bij de mensen en spreken daarover”, zegt Out. “Vaak zien de mensen het zelf niet, maar onze vrijwilligers wel.”
Duurzaamheid
Wat natuurlijk koren op de molen van duurzaamheidswethouder Foor Gordon is. “Die mensen komen dus voor bijvoorbeeld een lekkende kraan, maar zien ook wat er kan gebeuren in een woning om energiezuiniger te worden”, zegt ze. Het zijn relatief kleine dingen waarmee dat bereikt kan worden. ‘Eenvoudige maatregelen’ worden zij in een flyer genoemd. Zoals: radiatorfolie aanbrengen achter de radiator op de wand, boiler lager afstellen, CV-leidingen isoleren, waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers bij de kraan aanbrengen en de radiator ontluchten. “Een charmante manier om duurzaamheid te stimuleren”, zegt Floor Gordon. “Net als de geveltuintjes op door de gemeente beschikbaar gestelde, openbare ruimte.”
Valpreventie
Met de GGD samen heeft de stichting oefeningen val-preventie voor ouderen georganiseerd. “Je hebt er geen idee van wat je allemaal aantreft in woningen”, zegt Bob Out. Losliggende elektra-draden zijn soms hindernissen waarover mensen ’s nachts vallen. De Belklus adviseert gloeilampen te vervangen door Ledlicht en die ’s nachts te laten branden, zodat men niet struikelt bij het naar bijvoorbeeld de WC gaan.
Een kwart eeuw geleden begon de Belkus in de wijk Keizer Karelpark. Sindsdien groeide de stichting uit tot een ook in de regio actieve organisatie. Woensdag 26 juni werd in de voormalige Annakerk een benefietdiner gehouden, bedoeld om twee auto’s aan te schaffen ter vervanging van de nu in gebruik zijnde. Behalve door donateurs wordt het werk van de stichting mede mogelijk gemaakt door de gemeenten waarin zijn werkt, Eigen Haard en Woonzorg Nederland.
Maar de vraag wordt steeds groter en niet alleen qua capaciteit van de hulpverlening, maar ook financieel loopt de stichting tegen haar grenzen aan. Vandaar de benefietavond. Intussen gaat de hulp aan ouderen en gehandicapten onverdroten door. Wie er gebruik van wil maken: 020-6471098 of 06-54340370. Website: www.belklus.nl
Foto vlnr: Bob Out, wethouder Gordon en coördinatrice Sevi Out-Firnous
En weer doet men een beroep op vrijwilligers. Komt de gemeente eens niet tot het besef dat in een plaats waar relatief veel bejaarden en expats zijn het reservoir aan vrijwilligers op kan raken? Overigens zie ik haast nooit een expat als vrijwilliger. Zij kunnen toch ook best eens iemand helpen met een tuintje?