Het is niet juist dat klachten over de nieuwe manier van afval inzamelen, zogenoemd ‘Anders Inzamelen’ blijven aanhouden omdat het systeem niet werkt. Dat zeggen B&W in een naar de gemeenteraad gestuurde tussentijdse evaluatie. Zij schrijven dat meldingen over het aantal zogenoemde ‘bijplaatsingen’ van grof vuil of restvuil (omdat de ondergrondse containers vol zijn) sinds begin van dit jaar maandelijks drastisch afnam. Van 226 in  januari tot 95 in maart. En die komen vaak van expats, zegt het college.

GFT minicontainers

Een proef met drie extra ophaalrondes voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) bij 3.000 Amstelveense huishoudens in het voorjaar was zo’n succes, dat die volgend jaar naar meer wijken wordt uitgebreid en op die manier verdubbeld (6000 huishoudens), juicht de gemeente. Maar voor heel de gemeente heeft zij nu te weinig inzamelwagens om extra ronden te rijden.

Minder restafval

Er kwam zeven procent meer gft-vuil dan vorig jaar (91 duizend kilo). ‘Mede hierdoor en de invoering van Anders Inzamelen is de hoeveelheid restafval in de eerste vijf maanden van dit jaar afgenomen met twintig  procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.’

“Naast het scheiden van herbruikbare grondstoffen, is het doel van Anders Inzamelen de hoeveelheid restafval terug te brengen van 200 kilo naar 100 kilo per inwoner per jaar in 2021”, zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid). “De meeste winst is te behalen bij het nog beter scheiden van gft-afval.” Wat haar betreft gaat dat verder omhoog. Zij heeft de gemeenteraad extra geld gevraagd  om bij ruim twintig grote flatgebouwen volgend jaar bovengrondse groente- en fruitcontainers te plaatsen.

Uit de evaluatie blijkt verder dat het aantal kilo’s gescheiden ingezameld Plastic, Metaal en Drankpakken (PMD) de eerste 5 maanden van dit jaar met 87 procent toenam t.o.v. die periode vorig jaar.

Vulgraadsensoren

Intussen wordt nog steeds grof vuil gezet bij ondergrondse containers. Door het rijden op de vulgraadsensoren (men weet dus hoeveel er in een container zit), is weliswaar inspelen op meldingen mogelijk, maar voor grofvuil ontkomt men niet aan intensievere handhaving. Om ook expats te bereiken moet daarover de communicatie in twee talen, zegt de gemeente. Het team handhaving controleerde in de eerste maanden van dit jaar de nog steeds toenemende op illegale dumpingen, hoewel er minder mekdingen binnen komen dan in de beginperiode.

Afvalpassen

Het systeem van afvalpassen (voor restvuil) werkt technisch gezien na het oplossen van enkele opstartproblemen goed, zegt de gemeente. ‘Meldingen van passen of kaartlezers die niet werken, komen nauwelijks meer voor.’ Volgens het team Afvalbeheer zijn inwoners aan het pasjessysteem gewend geraakt. Overigens onderzoekt de gemeente samen met de leverancier of de paslezers op de ondergrondse restafvalcontainers geschikt gemaakt kunnen worden voor álle Amstelveense afvalpassen. Dat vermindert naar verwachting de kans op vervuiling van de nu zonder pas te openen vervuiling met restvuil van de PMD-containers. Ook kunnen dan pasjeshouders zwerfafval dat ze oprapen overal weggooien, is de gemeentelijke verwachting. Men moet in dat geval wel toevallig een pasje bij zich hebben.

Pictogrammen

Er komt verder een proef met een aparte kartonlade in een papier / kartoncontainer. Zodat men in papier blijkbaar nog meer scheiden kan. Gordon: “Nu komt het geregeld voor dat kartonnen dozen klem komen te zitten, waardoor het lijkt alsof de container vol is.” De gemeente neem ook een proef   met het aanbrengen van pictogrammen met tijdelijke verf vóór de papier / kartoncontainer, waardoor duidelijk wordt hoe dozen kleingemaakt moeten worden. Pictogrammen komen er trouwens ook bij andere containers om duidelijk te maken wat er in thuishoort.

4 REACTIES

  1. Zucht! Krijgen we nu ook weer kartoncontainers.
    Ik heb al oud papier , restafval , glas, gft, oude batterijen, chemische producten, oude kleren, plastic enz. Je mag er wel een studie van maken. Geen wonder dat die arme expats er geen bal van snappen. Ze mogen ze wel een minicursus aanbieden.

  2. Maar waarom die pasjes? In Amsterdam zijn die niet nodig, dus er komen heus geen Amsterdammers om hier hun restafval te dumpen. Als het gemeentebestuur graag wil dat wij zwerfafval oprapen en overal in de containers kunnen deponeren, dan moet zij ten eerste het op straat gooien van afval verbieden en bestraffen en ten tweede kleine sleutelhangerpasjes leveren die wij overal bij ons kunnen dragen. Waarom geen app om afvalcontainers mee te openen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.