Er mogen dan twintig nominaties voor de gemeentelijke monumentale status zijn, het pand van voormalig café ‘De Zwarte Kat’ hoort daar ook bij. Dat is de mening van Jan van Schaik, een telg van de al twee eeuwen in de gelijknamige buurtschap wonende dynastie. Hij hield dinsdag een pleidooi bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) voor een kleinschalige horecavestiging op die plek van het café. Dat werd krachtig gesteund door Sandra Meulenbelt van de Dorpsraad Nes aan de Amstel, die ook kwam inspreken.

Van Schaik , die precies achter het café woont, heeft samen met Henk Jurrien, wonend aan de Amsteldijk, een PowerPoint presentatie gemaakt, waarvan hij een afdruk aan de commissieleden uitdeelde. Volgens hem heeft zowel het café als de buurtschap een rijke historie, die zeker bij het erfgoed van Amstelveen, c.q. Nes behoort. Het café werd in 2017 gesloten om op het terrein die villa’s te bouwen. Maar de buurt maakt zich zorgen over de leegstand en het verval van het pand.

Van Zadelhoff

De bekende vastgoedmiljonair Cor van Zadelhoff, die vlakbij De Zwarte Kat is geboren, ziet wel brood in aankoop en restauratie van het café, maar de gemeente denkt er kennelijk anders over. Er is door een zekere A. Bot een zogenoemde quickscan uitgevoerd, waar overigens gemeenteraad, dorpsraad Nes en politiek niet aan te pas kwamen. Volgens Van Schaik is verandering van bestemming volledig in strijd met de structuurvisie, het geldende bestemmings- en beeldkwaliteitsplan, alsmede met het beleid van Groengebied en Beschermers Amstelland.

Dagtoerisme

Na het getoonde enthousiasme van Cor van Zadelhoff begon de buurt met een petitie die naar B&W werd gestuurd en inhield dat de buurtschap haar identiteit en karakter ontleent aan het café. “Met het huidige dagtoerisme langs de Amstel moet het mogelijk zijn om een rendabel horecabedrijf uit te oefenen op deze plek”, zei Van Schaik dinsdagavond. Maar de reactie van B&W op de petitie was wat hem betreft nogal vreemd. “Er werd aangegeven dat het vorige college al een procedure was gestart om tot de bouw van verscheidene woningen te komen. Er zou een overeenkomst met de ontwikkelaar worden getekend en de gemeente zou op de ingeslagen weg verder gaan. Mat andere woorden: Jammer, maar helaas.”

Bestemming

Maar over die woningbouw is nooit iets gepubliceerd, heeft de gemeenteraad zich niet gebogen over een wijziging van het bestemmingsplan en was er geen inspraak over een bouwaanvraag. “Het huidige bestemmingsplan is duidelijk over de bestemming. Ook lijkt het gebouwtje te zijn genomineerd als gemeentelijk monument.” In juni 2017 heeft de gemeente een Quick Scan laten uitvoeren, maar dat weet de buurtschap pas sinds kort.

Doorstart

Duidelijk is dat men in Nes, waar het café bij lag en dat plek van samenkomst voor de buurt is geweest, niets voelt voor de dicht op elkaar geplande drie villa’s. Volgens Van Schaik is er sinds mensenheugenis een café in de buurtschap De Zwarte Kat geweest. Al in 1646 kwam dat in handen van Gerrit Willemsz. Kat, zodat het “De Kat” gong heten. Het café had een gevelsteen die een zwarte kat toonde waaronder stond: In de Kat. Later werd de buurtschap naar die zwarte kat genoemd. In 1940 sloot het café. Na de oorlog maakte het café een doorstart.

9 REACTIES

  1. Tja gevoel voor historie kan je de gemeente niet ontzeggen, 😂
    Maar of met horeca daar een lonend bedrijf valt te realiseren.? Met mooi weer was het altijd wel goed, maar met slecht weer? Maar lag het ook wel aan de “couleure locale” waarop men bediende. 😉😉

  2. Tja, ben daar vaak langs gereden en inderdaad dat pand is op. Mocht er een horeca ondernemer in wil stappen dan heeft dat mijn zegen echter of dat levensvatbaar zal blijken is maar zeer de vraag. Het aanwezig zijn van “een rijke historie” zou wel eens te mager kunnen blijken te zijn om verantwoorde explotatie te kunnen realiseren.

    Het bouwen van drie villa’s op die locatie lijkt mij een, economisch- en rendabel gezien, zekerheidje.

    Wat mij echter tegenstaat in dit verhaal is wederom het blijkbare- en ondemocratische karakter van het handelen van het college van B&W van Amstelveen.

    • Olaf , helemaal met je eens met deze wederom transparante besluitvorming en ik zou er een opmerking aan toe willen voegen. In hoeverre passen die villa’s in het landschap van Amstelland, want als je soms kijkt naar sommige architectonische steenpuisten die men aan de Amstel heeft neergeplempt , rijzen je de haren te berge. En überhaupt 3 villa’s op dat stukje grond? Wordt dat ook weer niet hutje mutje, zoals die villa’s bij Middenwaard en de Lindenlaan?

  3. De willekeur waarmee het neoliberale gemeentebestuur ingrijpt in de marktwerking is telkens opmerkelijk. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen liberaal en socialistisch bestuur. In het eerste geval profiteren mensen die al rijk waren en in het tweede geval mensen die dat nooit zullen worden. Politiek is een kwestie van keuzes maken, zegt men dan.

    Mensen met geld willen steeds grotere huizen, liefst vrijstaand. Projectontwikkelaars willen zo veel mogelijk geld verdienen. Resultaat is de bouw van steeds grotere villa’s die steeds dichter bij elkaar staan. Sommige villawijken lijken de Jordaan wel.

    Dat café is een bouwval. Onze wethouder van cultuur heeft veel geld over voor zulke oude krotten met kansloze bestemmingen.

    • Niet zeuren app.! Officieel is er nog niets beslist! Hoewel de gang van zaken wel het ergste doet vermoeden.
      Trouwens kende jij de Zwarte Kat wel eigenlijk ? Wel eens binnen geweest? Inderdaad volkomen uitgewoond en supersjofel, maar dat was ook wel het geinige ervan. Ik heb het 40 jaar zo gekend.

      • Jij trekt discussies graag in het persoonlijke vlak, Frank. Vervelend is dat. Om toch jouw vraag te beantwoorden: Ja ik ben er een paar keer geweest. Ik vond het een beetje een noodtent. Ieder zijn meug.

  4. Mogen wij hierover pas meedenken en -praten als het gemeentebestuur erover heeft beslist?

    En wat vind jij gezeur? Is het geen bouwval? Heeft de gemeente niet eerder veel geld uitgegeven voor bestemmingsloze krotten?

  5. Omdat jij App om maar eens niet persoonlijk te worden , alles aangrijpt om maar een reden te hebben om op Raat in te hakken, omdat jij indertijd schromelijk bent afgegaan met je rechtzaakje.
    Trouwens wel eens binnen geweest toen het nog draaide?

    • Ik heb Raat niet genoemd. Cultuur en monumenten behoren tot diens portefeuille. Jouw vraag had ik om 07:41u al beantwoord. Jij grijpt iedere gelegenheid aan om op mij in te hakken. Heel vervelend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.