Ongehoord fel heeft wethouder Marijn van Ballegooijen vrijdag in een virtuele infomeeting voor raadsleden over corona uitgehaald naar de SP, die hem in de schoenen had geschoven een beleid te voeren dat op ontmoediging van het aanvragen van bijstand en vooral van voorschotten daarop is gericht. “Onjuist”,  reageerde de wethouder, die het te veroordelen vond dat één politieke fractie naar buiten bracht dat de gemeente het recht op voorschotten voor bijstandsgerechtigden niet of gebrekkig na zou leven. “Dat levert misschien wel stemmen op, maar is niet waar”, zei Van Ballegooijen.

Er zijn meer aanvragers van bijstand dan voorheen, meldde hij. De SP verdedigde zich bij

Marijn van Ballegooijen

fractievoorzitter Patrick Adriaans met de mededeling dat ambtenaren kennelijk andere informatie geven dan B&W, waarop de wethouder zei dat niet de ambtenarij, maar het college verantwoordelijk is voor het beleid. Dáár had de SP dus moeten zijn als het over vermeende ontmoediging ging. Adriaans ontkende intussen dat electorale winst het doel van de SP zou zijn geweest met het publiceren van kritiek. Volgens hem waren aan de ambtenaren slechts technische vragen gesteld, waartoe raadsleden zijn gerechtigd, en via mondelinge en schriftelijke vragen aan B&W blijkbaar niet dezelfde antwoorden als op de werkvloer waren gegeven. Bovendien kwam de brief van B&W ter beantwoording van eerdere vragen pas laat, zei hij.

Digitaal

Sinds de intrede van de coronacrisis zijn 79 bijstandsaanvragen bij de gemeente binnen gekomen en is om twintig voorschotten gevraagd, waarvan een deel trouwens niet nodig was, omdat de definitieve bijstand al van kracht werd, meldde Van Ballegooijen. De kritiek van de SP was geweest dat bijstand in Amstelveen niet digitaal is aan te vragen (in andere gemeenten wel) en er niet onmiddellijk voorschotten worden verstrekt, zolang de definitieve bijstand niet is toegezegd. Dat laatste is volgens de wethouder onjuist.

1 REACTIE

  1. Er wordt met geen woord gesproken over het feit dat de gemeente aanvragen telefonisch afhandelt, waardoor eventuele aanvragers hun voorschot later ontvangen en bezwaarschriften hierover moeilijk ingediend kunnen worden. Ook vreemd dat de gemeente juist dit niet digitaal afhandelt, terwijl zij beweert dat ze alles zo veel mogelijk wil digitaliseren. Ook vreemd dat zij de SP propaganda verwijt, terwijl de coalitie olv Raat zo ongeveer het monopolie van alle gremia in de gemeente heeft en ook niet aarzelen daar gebruik van te maken. Zo kunnen wij de foto’s, “ interviews”, persoonlijke blogs tig keer per week waarnemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.