Nu er volgens de gemeente steeds vaker heftige buien afgewisseld met langdurige periodes van hitte en droogte zijn, wil zij investeren in gratis ‘klimaatbestendig’ tuinadvies aan de inwoners. Het advies, dat door een bedrijf gegeven wordt, betreft veertien tuinen.

De leefomgeving van de burger moet worden aangepast om de gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen, vindt de gemeente. Daarom selecteert zij in verschillende buurten een aantal tuinen, om die klimaatbestendig te maken.

Coach

Voor deze tuinen maakt een zogeheten ‘Rainproof coach’ in samenspraak met de inwoner een ‘klimaatbestendig’ tuinplan, waarvan inwoners met een vergelijkbare tuin vervolgens ook gebruikmaken kunnen maken. Met deze maatregel zegt de gemeente Amstelveners stimuleren de eigen leefomgeving aan te passen. De coach maakt volgens wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) niet alleen een plan, maar adviseert ook bij de uitvoer ervan en zoekt uit welke subsidies beschikbaar zijn. Doordat andere inwoners met dezelfde soort tuin er ook gebruik maken van het uitgewerkte plan, geeft de gemeente naar haar mening klimaatbestendig tuinadvies aan alle Amstelveners.

Aanmelden

Voor dit project werkt de gemeente werkt samen met het bedrijf SPATwater, dat inwoners adviseert bij het klimaatadaptief inrichten van tuinen. De gemeente selecteert dus in totaal veertien tuinen en zoekt geïnteresseerden. Het gaat hierbij vooral om tuinen die (grotendeels) betegeld zijn. Inwoners die interesse hebben kunnen zich voor 18 september aanmelden via https://www.amstelveenrainproof.nl/nieuws/maak-kans-op-een-gratis-tuinadvies-door-de-rainproof-coach. Het tuinadvies is geschikt voor woningeigenaren en huurders. Bij huurwoningen wordt rekening gehouden met de mogelijkheden.

Tegels

Het gratis tuinadvies is een van de maatregelen die de gemeente neemt om Amstelveen klimaatadaptief in te richten, zegt zij. Daarnaast worden de tuintegels van inwoners t/m oktober gratis opgehaald, mits men die vervangt door groen. Ook legt de gemeente bij Ateliers 2005 een voorbeeldtuin aan met informatie over klimaatbestendige maatregelen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.