Hoewel in mei B&W per brief meldden dat de tijdelijke huisvesting in Kronenburg ook voor studenten uit Oekraïne zou zijn, blijken die units nu te gaan naar gezinnen die in Amstelveen wonen bij particulieren met wie op den duur de matching blijkt niet gelukkig te zijn. Dat antwoorden B&W op schriftelijke vragen van de SP-fractie in de gemeenteraad.

Volgens het antwoord hebben B&W daartoe besloten. “Gezien de beperkte opvangcapaciteit is voorrang gegeven aan (alle, red) Oekraïense vluchtelingen die al in Amstelveen zijn en om diverse redenen niet langer kunnen verblijven in particuliere opvang (dit gebeurt in toenemende mate) en die aan de gestelde voorwaarden voldoen”, zegt het college, dat volgens B&W daarop de regie voert.

Studenten

Het college is niet van plan de tijdelijke verblijfsunits te gaan gebruiken voor verblijf van studenten als de Oekraïners daaruit zijn vertrokken.

De SP vroeg zich ook af wanneer het college besloot de selectiecriteria veranderde. Daar is de gemeenteraad namelijk niet bij betrokken. Maar dat hoeft ook niet, volgens B&W. “Het opstellen van criteria voor huisvesting van vluchtelingen is een uitvoeringsaangelegenheid die onder de bevoegdheid van het college en de burgemeester valt”, schrijft het college aan de SP. “Signalen van de gemeentelijke coördinator particuliere opvang en Vluchtelingenwerk Amstelland laten zien dat er steeds meer lastige of onhoudbare situaties in gastgezinnen ontstaan (zijn).”

Plaatsing

Uit het antwoord blijk verder dat er een plaatsingscommissie is, die bestaat uit de algemeen projectleider opvang ontheemden, locatiemanager gemeentelijke opvang en de projectleider particuliere opvang. Die ambtelijke commissie heeft criteria opgesteld en beslist over plaatsing in de units, de situatie van de vluchtelingen in aanmerking nemende. De gemeenteraad wordt volgens B&W via brieven frequent op de hoogte gehouden van ontwikkelingen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen.

1 REACTIE

  1. Uitvoeringscriteria liggen bij de gemeente. Ok zeg ik dan, maar hoe moet ik dan de controlefunctie van de raad uitleggen, want B&W voert toch altijd uit? Dit snap ik niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.