Omdat GroenLinks en D66 vrijwel hetzelfde denken over energie, stikstof en het klimaat roepen beide fracties in de gemeenteraad de gemeente op meer ruchtbaarheid te geven aan bestaande de subsidieregeling voor groene gevel en verticale tuinen. Zij hebben er schriftelijke vragen over gesteld aan B&W. Overigens zal in de coalitie het onderwerp allang met wethouder Floor Gordon (D66) zijn besproken.

De gemeente kent de Subsidieregeling Groen op Gebouwen.

Helft uit subsidie

‘Mensen die een groene gevel en verticale tuinen willen aanleggen, kunnen voor hun planten tot wel 50% vergoed krijgen van de gemeente. Maar dan moeten de mensen wel weten dat dat geld er is,’ zegt raadslid Ilika Polderman van GroenLinks. ‘Mensen weten al wel de weg te vinden naar subsidie voor vergroening van hun dak, maar dat je ook geld kunt krijgen voor gevelplanten of verticale tuinen, dat lijkt nog niet bekend.’

Voorlichting

Volgens Maarten de Haan van D66 kunnen veel Amstelveners over de streep geholpen worden met subsidie, maar ook met goede voorlichting van de gemeente.

‘”Je ziet dat al best veel mensen sedum op hun dak planten. Dat zijn vetplantjes die een perfectie isolatielaag vormen. Ze helpen je om minder gas te verstoken en het wordt minder heet in de zomer. En ze zijn helemaal onderhoudsvrij’, zegt hij. Dezelfde voordelen zijn naar zijn mening te behalen met verticale tuinen. “Dat zijn verticale plantenbakken gevuld met mos, om het simpel te zeggen. Ze leveren juist een belangrijke bijdrage aan een goede luchtkwaliteit. En ook die mosmuren zijn onderhoudsvrij.

Niet schadelijk

Polderman wijst er op dat sommige mensen menen dat groene gevels schadelijk zijn voor de muur. “Met goede voorlichting kan duidelijk worden dat dit niet zo hoeft te zijn,” zegt ze. “De gemeente wil mensen helpen hun huis te vergroenen en iets te doen aan isolatie met natuurlijke materialen. Maar dan is er nog wel veel voorlichting nodig, en dat is ook een taak van de gemeente.’

Betere communicatie

Beide partijen vragen de gemeente de bestaande subsidieregeling beter bekend te maken. Ook willen ze dat de gemeente meer voorlichting geeft over de geveltuinen zelf. Tot slot vragen de partijen aan de gemeente te bekijken of er gebouwen van de gemeente zelf zijn die verder kunnen vergroenen. ‘De mosmuur in het gemeentehuis is een mooi voorbeeld van hoe het kan. Maar de gemeente kan nu niet haar eigen vergroening als voltooid beschouwen en verder op haar handen gaan zitten,’ vindt Ilika Polderman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.