GroenLinks Amstelveen houdt op donderdag 29 september (20.00 uur, inloop 19.30 uur) een gratis discussieavond in Villa Randwijck een het Catharina van Clevepark 10 over ‘Ontwikkelingssamenwerking die wél werkt’.  Er wordt een lezing gegeven door oud-docent Nic van der Riet uit Nes aan de Amstel. Hij vindt dat klakkeloos meer geld geven niet de beste manier is om partners in Afrika te helpen.

De organisatie vraagt deelnemers zich van tevoren aan te melden via een mailtje naar amstelveen@groenlinks.nl, graag met vermelding van de naam.

Gambia

Van der Riet bezit sinds 2020 een biologische boerderij in Gambia, die draaiende wordt gehouden door jonge Gambiaanse boeren. Op uitnodiging van GroenLinks Amstelveen vertelt hij over zijn ervaringen en zijn geleerde lessen.

‘Help de boeren om op eigen kracht succesvol te zijn”, zegt hij. “Stel ze in staat zich te ontplooien. Leer ze ondernemend te worden. Zodat ze zelf hun bedrijf kunnen laten renderen.”

Die visie is misschien niet nieuw, zegt Van der Riet. “Maar je moet het idee wel consequent en duidelijk uitvoeren. Ga naast de jonge mensen staan, begeleid ze, leer ze hoe ze met tegenslag moeten omgaan. Als het dak van hun schuur instort, kun je een nieuw dak voor ze betalen. Maar je kunt ze beter leren om zelf het geld bij elkaar te brengen. Gun ze die succeservaring.”

Werkplekken

Tijdens zijn lezing zal Van der Riet ingaan op zijn ervaringen in Gambia, waar hij ieder jaar komt. Hij biedt op zijn boerderij leer-werkplekken aan. Ook spreekt hij over een onderwijsproject waarbij hij betrokken is en over wat hij noemt ‘de waanzin van onze bio-industrie, die met haar goedkope export’. Volgens hem gedraagt die zich als grootste concurrent van landen die in principe zelf genoeg kunnen verbouwen. Het mes snijdt volgens hem aan twee kanten als men daar me ophoudt. “Mensen die perspectief hebben in hun eigen land en die goed kunnen leven van hun eigen bedrijf, trekken heus niet naar Europa.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.