De groentewinkel onder een flatgebouw aan Bankrashof blijft de omwonenden een doorn in het oog. Dat bleek uit wat bestuurslid Inge Viaanen van de Vereniging van Eigenaren (VVE) donderdag tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) vertelde. Wethouder Herbert Raat reageerde dat hij binnenkort bij haar op bezoek zal gaan en overigens al eerder de situatie er te hebben bekeken.
Onlangs is er in het tv-programma ‘De Rijdende Rechter’ aandacht aan besteed. Eigenares Ayse Akyüz van de winkel stond toen tegenover de tegenover haar gevestigde schoenspecialist Hans Heine, die optrad namens de in het winkelcentrum gevestigde winkeliers. Hij klaagde onder meet over de steeds groter wordende uitstalling rond de flat, de overlast door stinkende containers met afval en de troep die de winkel veroorzaakt. Toch werd de zaak door hem verloren bij rijdende rechter John Reid. Ayse Akyüz zei onder meer dat zij gediscrimineerd wordt wegens haar Turkse komaf, wat door Heine werd ontkend. Overigens wonen in de flats boven de winkels voornamelijk Japanse, Chinese en Indiase expats.
Geen partij
Partijen leggen zich blijkens documenten wel bij voorbaat neer bij de uitspraak van de rijdende rechter, constateerde raadslid Michel Becker. Maar Viaanen bracht te berde dat de VVE helemaal geen partij was in het tv-programma. Raadslid Ruud Kootker (Burgerbelangen) pleitte voor bemiddeling en Martin Kortekaas (GroenLinks) constateerde dat er behoefte is aan handhaving.
Viaanen hoopte dat de gemeente te hulp kan komen om de overlast, onder meer veroorzaakt door stinkende containers (vooral in de zomermaanden), te doen verdwijnen. “Het is wel lastig”, waarschuwde Raat al vast. Viaanen kijkt naar zijn bezoek uit en zei dat de gemeente naar zij hoopte iets kan doen om de last te doen verminderen.
Raat noemt handhaven lastig, maar dat wisten wij al.
Handhaven is lastig als er wél overlast is maar er geen regels worden overtreden.
Misschien deugen de regels niet en stelde de Rijdende Rechter de overlast gevende winkelier daarom in het gelijk. Het kan ook zijn dat de handhaving niet deugt.
Rechters hebben trouwens vaak ongelijk en moeten er hoge proceskosten worden gemaakt om eindelijk een juiste beslissing te verkrijgen.
Bij zitbanken op het Stadsplein liggen tegels ‘Hier geen fietsen plaatsen’. Daarbovenop staan fietsen en scooters zodat men niet van die zitbanken gebruik kan maken.
Op dezelfde plek onder de luifel van Bieb/Venstra hangen ook borden ‘Rookvrije zone’ en ‘Verboden te roken’. Rokers storen zich daar niet aan en overal liggen peuken.
Rondom het Stadsplein hangen borden ‘Voetgangersgebied’ en ‘Verboden voor scooters’. Toch rijden en staan er overal scooters.
In het hele gebied geldt een verbod om op straat alcohol te drinken, maar ook dat wordt niet gehandhaafd.
Wethouder Raat (VVD) heeft zowel Stadshart als Handhaving in zijn portefeuille, maar hij is nooit komen kijken en hij heeft niet op de klachten gereageerd. Hij is al jaren wethouder en kennelijk onaantastbaar en boven alle kritiek verheven.
Wie er iets van zegt, wordt genegeerd of persoonlijk aangevallen. Op aandacht, begrip en medewerking van raadsleden hoef je niet te rekenen. Hetzelfde geldt voor de gelijkgeschakelde lokale media.