Sportwethouder Rob Ellermeijer werd benoemd tot ‘erebadmeester’ en  de naar Utrecht vertrokken Jan van Zanen, werd uitgeroepen tot ‘zwemburgemeester’. De laatste was trouwens een dagelijkse klant van het zwembad De Meerkamp toen hij in Amstelveen nog de uiterst populaire burgervader was, een status die hem het ereburgerschap van de stad opleverde. Met demonstraties van allerlei verenigingen en doelgroepen begon zaterdag de feestweek ter viering van het 25-jarige bestaan van het zwembad.

Heleen van Ketwich Verschuur (links) en wethouder Ellermeijer

Het verdwijnt binnenkort weer. Directeur Heleen van Ketwich Verschuur van Amstelveen Sport, het voormalige plaatselijke Sportbedrijf, loet doorschemeren dat zij over drie jaar weer een nieuw zwembad verwacht. De Meerkamp moet weer gesloopt worden, net als het in 1969 geopende Keerpunt, dat het ook maar een kwart eeuw uithield. In 1994 werd het opgevolgd door De Meerkamp, officieel geopend door toenmalig burgemeester Otto van Diepen en Erica Terpstra. Die laatste was graag ook bij de start van de viering van het 25-jarige jubileum geweest, maar was verhinderd, zei Van Ketwich Verschuur.

Poeloever

In 1934 werd Amstelveens eerste (open) zwembad De Poeloever geopend, memoreerde Ellermeijer. Het unieke ervan was dat er gemengd mocht worden gezwommen, wat door protesten na drie jaar moest worden gewijzigd: Er kwam een scheiding tussen een vrouwen- en een mannen-bad.

Van Zanen begon elke werkdag heel vroeg in het zwembad, wat hem tal van bekenden bleek te hebben opgeleverd. “Ik heb meer uren dan jij hier liggen”, zei hij tegen de verslaggever.

Sporten

Heleen van Ketwich Verschuur stond vooral stik bij de vele doelgroepen die in het water sporten, zoals ouderen, gehandicapten, babies met hun ouders (foto boven), duikers, een reddingsteam enzovoort. Zij gaven ook allemaal demonstraties. “Als je ergens in Amstelveen intensief kunt sporten is het hier wel en dat wordt dan ook gedemonstreerd,” zei ze.

Destijds was De Meerkamp een state of the art zwembad, zei Ellermeijer. Maar kennelijk is de gemeenschap weer aan een kostbare vervanging toe. “Dat duurt nog wel even”, verwachtte een van de genodigden. De Meerkamp trekt jaarlijks 368.000 bezoekers en er worden 1500 zwemdiploma’s uitgereikt.

Neptunus, volgens de Romeinse mythologie de god van de golven en stromend water, was er ook weer. Hij werd op een vlot door zwemmers getrokken en vertelde dat water van de Poeloever en het Keerpunt was toegevoegd aan De Meerkamp.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.