Burgerraadslid Wil Roode (51) van de SP is een van de patiënten die gedupeerd werd door het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis. Zij kreeg daar vijf jaar geleden, na diverse herniaoperaties die niets opleverden, een zogenoemde neurostimulator om de pijn te doen verminderen. Zo kwam zij van de morfine af.
Maar er werd, meldt de Volkskrant, wel bij verteld dat het in haar buik geplaatste apparaat hooguit vier á vijf jaar mee kon en dan moest worden vervangen. De plaatsing vond ruim vier jaar geleden plaats, dus die ingreep staat voor de deur. Zij kon via een ingewikkelde weg bij het AMC terecht, een van de twee ziekenhuizen die voor vervanging kan zorgen. In elk geval heeft zij daar over zes weken een afspraak.
Minima
Maar Wil Roode is zuinig gezegd niet op haar mondje gevallen, heeft een vrij goede juridische kennis en was medeorganisator van de demonstraties die SP en FNV bij het raadhuis hielden ten behoeve van minima en statushouders. Voorheen maakte zijn deel uit van de door B&W opgeheven Participatieraad Minima Amstelveen (PMA), inmiddels mede door haar initiatieven, voortgezet in de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA), die ook een rol speelde in de door de SP georganiseerde demonstraties en de rapportages van die partij omtrent alles wat er verkeerd zou gaan in het beleid t.o.v. minima en statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) in Amstelveen.
Zelf regelen
Zij heeft, geeft zij toe, ook wat de ziekenhuis-afspraken betreft mee dat zij zich niet snel van de wijs laat brengen. “Waar het om neerkomt, is dat je het helemaal zelf moet regelen”, vertelde zij aan de Volkskrant. Niet iedereen is verbaal genoeg vaardig om dat tot een goed einde te brengen, voegt zijn er aan toe. Voor de kwetsbaren in de samenleving is het faillissement dus een drama.
Een burgerraadslid is wel lid van een raadscommissie, maar maakt geen deel uit van de fractie in de gemeenteraad, Overigens blijkt in de raadscommissies vaak al hoe het besluit van die fracties zal uitvallen.