Terwijl de ChristenUnie, toen die protesteerde tegen in haar ogen satanische bands, van hen te horen kreeg dat de gemeenteraad zich niet met de programmering van P60 moet bemoeien, hebben D66, VVD en CDA daar nu toch schriftelijke vragen over gesteld aan B&W. Waarom wordt toegestaan een zogenoemde niche programmering te voeren, met subsidie van de gemeente? Dat willen de vragenstellers – Anne-Mieke van der Vet (d66), Pier Rienks (CDA) en Bas Zwart (VVD) – graag weten.

Bas Zwart

In het beleidsplan van P60 staat dat het enige poppodium in Amstelveen kiest voor een nicheprogrammering in de uit zeven genres met meer dan 100 afgeleide stromingen bestaande popmuziek. “Zou het niet logischer zijn wanneer P60 een programmering zou voeren, die beter aansluit bij de wensen en interesses van Amstelveners en vooral de Amstelveense jeugd?” willen de fracties weten van B&W. Uiteraard zijn de vragen allang in de achterkamer met cultuurwethouder Herbert Raat besproken. Op het door hem gewenste (fusie) beleid gaan ook de vragen van de drie partijen (VVD en D66 zitten in de coalitie). Zij vragen B&W hoe P60 samenwerkt met de al tot stand gekomen fusieorganisatie Platform C van Kunstuitleen, Volksuniversiteit en Muziek- en Dansschool.

Bezettingsgraad laag

De vragenstellers sluiten ook aan bij de vraagtekens die Raat zet bij de vrij grote subsidie

Anne-Mieke van der Vet

tegenover het aantal bezoekers. VVD, CDA en D66 constateren dat er gemiddeld 170 bezoekers naar een concert komen in een zaal voor 600 mensen. Minder dan een derde dus. “Met een dergelijke bezettingsgraad zou een restaurant of een vliegtuigmaatschappij direct failliet gaan. Wordt onderzocht hoeveel van de bezoekers uit Amstelveen komen, en zo ja, wat is dit percentage?” vragen zij. En: “Op welke manier draagt P60 zorg dat er voldoende Amstelveners naar de evenementen komen? Is het College in gesprek met P60 om van hen te vernemen hoe zij denken het aantal bezoekers omhoog te brengen?”

Frisfeesten

Pier Rienks (CDA)

Het gemiddelde entreegeld is €15,98 per bezoeker, daarnaast realiseert men slechts €9,51 horeca-omzet, omdat er volgens P60 te veel ‘frisfeesten’ worden georganiseerd. Vraag: “Kent het College de onderbouwing van P60 dat door de frisfeesten de exploitatie niet rondkomt?”

In het eetcafé zijn 4.613 maaltijden klaargemaakt, waarvan 3.456 voor vrijwilligers, bands en personeel en slechts 1.157 zijn er verkocht. Zwart en consorten vragen zich af of nog van logische bedrijfsvoering kan worden gesproken als driekwart van de maaltijden wordt weggeven aan de eigen mensen.

‘Nooit toereikend’

De laatste jaren heeft P60 vaak extra geld gekregen van de Gemeente. “Maar het budget is nooit toereikend”, klagen de drie partijen. Voor volgend jaar staat een subsidie van ruim 6,5 ton voor P60 op de begroting. “Maar bij die begroting wordt al uitgegaan van een tekort, waarbij dat uiteindelijk weer ruimschoots overschreden wordt”, zeggen de drie. Vaak wordt aangegeven dat een van de oorzaken van het tekort het organiseren van zogenoemde frisfeesten is, maar de gemeente draagt al met extra geld bij daaraan, wegens het belang ervan voor de Amstelveense jeugd. “Wij merken dat er bij tekorten in plaats van naar de eigen financiële huishouding te kijken er altijd naar de gemeente wordt gekeken”, zeggen VVD, D66 eb CDA.

Naar hun zeggen waren zij ook verbaasd over de reactie van P60 over het rookverbod. Het poppodium stelt voor dat op kosten van de gemeente in de parkeergarage een nieuwe rookruimte moet worden gebouwd. Maar de vragenstellers hebben er kennelijk bezwaar tegen dat gemeente ook weer een tijdelijke rookruimte moet financieren, terwijl dit tegen haar beleid Amstelveen Rookvrij indruist en over twee jaar toch in elke horecazaak het roken wordt verboden.

 

 

1 REACTIE

  1. Toegegeven, er is een hoop aan te merken op P60. Zeker financieel gesproken. Maar de raad zat er zelf bij toen P60 in de afgelopen jaren keer op keer -zonder aanvullende subsidievoorwaarden- extra subsidie kreeg. En ook toen waren de cijfers vrij beroerd en stond in het beleidsplan niet veel anders dan er nu in staat. En ook toen waren er veel kritische geluiden.

    Bizar dat deze raadsleden dan nu vragen gaan stellen over de hoge subsidie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.