Coalitiepartij PvdA maakt zich zorgen over mensen die door puur economische redenen dakloos zijn geworden. Raadslid Arnout van den Bosch heeft daarover vragen gesteld aan wethouder Rob Ellermeijer van Wonen (VVD). Hij verwijst onder meer naar een artikel in De Telegraaf waarin groei van het aantal economische daklozen wordt gemeld.

Arnout van den Bosch

Omdat in Amstelveen de huizenprijzen bovengemiddeld zijn gestegen is denkbaar bijvoorbeeld werkloos geworden of gescheiden mensen geen passende woonruimte kunnen vinden, redeneert Van den Bosch. “Wie dan niet kan terugvallen op familie of vrienden kan flink in de problemen komen.”

Buiten beeld

Wat in Amstelveen is geregeld voor mensen daklozen loopt via Amsterdam, als centrumgemeente verantwoordelijk voor daklozenopvang voor de hele regio. “Aan de ene kant is het goed dat er regionaal wordt samengewerkt. Het risico is wel dat Amstelveners buiten beeld van de Gemeente Amstelveen raken en wij het niet zien als er wat fout gaat.”

Voor mensen die dakloos zijn en ook aan drugs zijn verslaafd of psychische problemen hebben, is volgens hem vaak de nodige hulp beschikbaar. Maar wie die bijkomende problemen niet heeft, komt vaak niet in aanmerking voor bijvoorbeeld een plek in een opvangcentrum, meldde De Telegraaf. Ze worden geacht zelfredzaam te zijn. Die horde is voor sommige mensen te hoog. Arnout van den Bosch: “Zelfs mensen die normaal gesproken hun zaakjes prima op orde hebben, kunnen te maken krijgen met problemen die ze boven het hoofd groeien.”

Wachtlijsten

Naar zijn mening is juist in Amstelveen niet ondenkbaar dat mensen die te maken met werkloosheid of een scheiding in financiële problemen terecht komen. “Als zij hun huis niet meer kunnen betalen, is het niet vanzelfsprekend dat ze meteen wat nieuws kunnen vinden. Een sociale huurwoning ligt vaak voor de hand. Maar met het huidige gebrek aan betaalbare (huur)woningen en de lange wachtlijsten, zouden deze mensen op straat komen te staan. Voorrang bij de verdeling van vrijkomende huurwoningen zou kunnen helpen, maar ook voor zulke voorrang komt niet iedereen in aanmerking. Bij de komende herziening van de regelingen van woonruimteverdeling, moeten we aandacht hebben voor mensen die niet in de hokjes van probleemgevallen passen. In een beschaafd land als Nederland moeten we toch kunnen voorkomen dat mensen op straat belanden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.