Dinsdag 22 mei om 19.45 uur draait een film over vrijwillige levensbeëindiging in Cinema Amstelveen. Daar is ook een panelgesprek aan verbonden met leden van de  Nederlandse Vereniging Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en de bedenker en regisseur in Cinema Amstelveen.

De film gaat over Herman en Olga, die achtenvijftig jaar zijn getrouwd. Ze hebben een goed leven geleid, financieel is het hun goed gegaan, weinig tegenslag en ze zijn nog steeds gezond. Ze hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon.

Herman en Olga maken zich zorgen over de ontwikkeling van de wereld, het milieu, de criminaliteit, de toename van andere culturen in hun vertrouwde omgeving en de steeds verdere individualisering van de maatschappij. Elke keer als ze naar het journaal kijken wordt hun onrust vergroot. Ze hebben een goed leven gehad en willen niet geconfronteerd worden met de, naar hun gevoel, aanstormende problemen.

Motivatie

In eerste instantie wil niemand hen helpen met de uitvoering, maar uiteindelijk hebben ze de mogelijkheid gecreëerd om het zelf te doen. Ze leggen nog een keer hun motivatie vast op video en voeren dan op een gepaste manier hun voornemen, in het bijzijn van de kinderen uit. Maar uiteindelijk loopt het allemaal anders dan gepland.

Na de film is er een nabespreking onder leiding van een panel. Het panel bestaat uit: Carolien van Eerde en Jaap van Riemsdijk van de NVVE en  Dick van den Heuvel, bedenker en regisseur van de film. “Ik heb het verhaal geschreven en de film geproduceerd met als doel de discussie over dit onderwerp verder op gang te brengen”, zegt Van den Heuvel. “Het is een low budget productie, maar het effect is er niet minder om.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.