Jan Sierhuis. Foto: Nico Koster.

Dit jaar wordt kunstenaar Jan Sierhuis 90 jaar. Van 12 juni tot en met 12 augustus staat Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat hierbij stil met een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre, onder de noemer ‘Het atelier van Jan Sierhuis’. De tentoonstelling toont naast werken uit diverse periodes ook foto’s, oude tekeningen en andere memorabele vondsten uit zijn atelier.

In 1948 was Jan Sierhuis (1928) betrokken bij de CoBrA-groep, maar te jong om lid te worden. Uiteindelijk wist Sierhuis uit te groeien tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten van de twintigste eeuw. “Zonder figuratie heb ik eigenlijk nooit precies geweten waar ik het over moest hebben, een houvast. Het leven is voor mij die kapstok. Van daaruit schilder ik. Nooit vanuit een formalisme of vanuit een theorie.”


Sierhuis verkreeg voor zijn werk de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs. In 1987 werd aan hem de Jeanne Oosting Prijs toegekend. Ook kreeg hij een eervolle vermelding bij de Prix de Rome. In 2002 werd Sierhuis Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt de documentaire “Jan Sierhuis zelfportret” (2017) uitgezonden. Daarin kijkt Sierhuis terug – tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret – op zijn bewogen en kleurrijke leven.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Toegangsprijzen: Volwassenen € 10,00; Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart,
ICOM en Rembrandtkaart gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.