Bas Eenhoorn

Bij de gemeente bestaat onvoldoende kennis over digitale ontwikkelingen. Dat schrijft burgemeester Bas Eenhoorn namens B&W aan de gemeenteraad, naar aanleiding van door fractievoorzitter Martin Kortelaas van GroenLinks gestelde schriftelijke vragen.

De ambtelijke organisatie ontdekte te laat met een zwaar verouderde ICT-infrastructuur te werken, die binnenkort niet meer door leveranciers werd ondersteund. Door dat gebrek aan kennis wist men ook niet tijdig welke enorme investeringen er nodig zouden. De controller van de gemeente zegt dat ook in een rapport dat donderdag 17 mei in de Rekeningencommissie wordt besproken. Intussen blijven B&W wel bestuurlijk aansprakelijk voor de ICT-ellende, geeft de burgemeester toe. Toen eenmaal duidelijk was dat er urgent moest worden geïnvesteerd, heeft het college direct actie ondernomen, schrijft hij.

“Wij hebben onder meer besloten een second opinion te laten uitvoeren om de

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

toekomstvastheid van de investeringen te kunnen beoordelen.” Omdat de ambtelijke organisatie ook voor Aalsmeer werkt, moeten beide gemeenteraden op de hoogte worden gebracht. Volgens de burgemeester is de informatie vertraagd doordat eerst in het geheim met B&W van het bloemendorp moest worden overlegd. En daardoor kregen de raadsleden (en in hun verlengde de burgers) pas eind februari de noodzaak van de extra investering van bijna drie miljoen te horen, wat tot ongenoegen bij de politiek leidde. Daar zeggen B&W begrip voor te hebben.

“Wij zijn ons als college bewust van het feit dat de organisatie op dit moment niet voldoende is toegerust om soepel in te spelen op digitale ontwikkelingen”, zegt de burgemeester namens B&W in de brief. “In het plan voor de Digitale Transformatie dat wij in voorbereiding hebben, geven we aan wat de veranderopgave behelst om de organisatie goed toegerust te maken op de eisen van deze tijd.”

5 REACTIES

  1. “Toen eenmaal duidelijk was dat er urgent moest worden geïnvesteerd, heeft het college direct actie ondernomen,” schrijft de burgemeester.

    Wat een schaamteloze gotspe. Eenhoorn had gemeentevoorlichter moeten worden. Amstelveen wordt bestuurd door (oud) voorlichters. No(u ja, ‘bestuurd’..) De rol van de wethouder van Financiën in het kostbare ict-debacle blijft zodoende onderbelicht.

  2. Toch is het wel geestig dat ze op het gemeentehuis er ‘plotseling’ achter kwamen dat het ict-systeem verouderd was. Werd er dan niet op afgeschreven?

    De wethouder van Financiën gaf liever geld uit aan prestigeprojecten als de nazibunker, het VVD-Poelbad en de ‘sjoel’ (maar niet heus) Randwijcklaan 13 dan aan de noodzakelijke investeringen tbv ICT.

    Mirjam van ’t Veld verliet als kapitein een zinkend schip. Niet netjes maar wel begrijpelijk.

    • Ik ken kerken die veranderd zijn in respectievelijk artgalleries, beddenparadijzen , boekenwinkels enz. Toch blijft het gebouw een kerk. Wel vraag ik mij af of de gemeente niet enkel deze sjoel moest kopen en elders ( bijvoorbeeld in nabijheid van het oorlogsmonument op gemeentegrondJ weer moest opbouwen. Ik denk dat men dan een stuk goedkoper was uitgeweest. Ook zouden er dan meerdere culturele zaken dichterbij elkaar hebben gelegen. Ik denk zelfs dat de projectontwikkelaar die zijn oog op dat stukje grond had laten vallen, zelfs bereid was geweest om het gebouwtje weg te geven. Zou hem weer sloopgeld schelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.