Maaike Veeningen

Maaike Veeningen van D66 komt niet terug als wethouder. Floor Gordon, nu fractievoorzitter en onderhandelaar over de coalitie neemt haar plaats in. Of in bij de vijf wethouders in nieuwe college van B&W nog iemand van D66 zal zitten, is niet duidelijk. Er was overeenstemming bereikt over een coalitie waarin opnieuw Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zou aanschuiven (naast VVD en D66), maar omdat Peter Bot van bbA om gezondheidsredenen moest afhaken veranderde de m situatie.

De door die partij ter vervanging van Bot naar voren geschoven Ruud Kootker was voor de

Tim Lechner (AVA)

andere twee partijen niet acceptabel, waardoor een streep werd gezet door de onderhandelingen met de lokale partij. Het al bereikte coalitieakkoord wordt dinsdag aan alle partijen toegezonden. Eerder al lieten VVD eb D66 weten dat het vijf zetels tellende GroenLinks voor hen niet aanvaardbaar was. “Iedere partij met twee zetels is nu in staat de coalitie aan een meerderheid te helpen”, zegt Tim Lechner van Actief voor Amstelveen (AVA), de andere lokale partij. Behalve zijn eigen partij hebben PvdA en CDA twee zetels.

Eén zetel

De meerderheid zou overigens slechts uit één zetel bestaan. Mogelijk wordt naar een coalitie met meer partijen gezocht. Het is dan uitgesloten dat D66 met twee wethouders in het college komt.

Over Maaike Veeningen gaat het gerucht in het raadhuis dat zij bezig zich als wethouder voor een andere gemeente te gaan inzetten. In Amstelveen heeft zij bij het nu zittende demissionaire college de portefeuilles van onder meer Culturele en Economische Zaken en Werk en Inkomen.

Persoonlijke gronden

AVA is wel bereid in het nieuwe college aan te schuiven, meldt Lechner. Het heeft hem en andere fracties overigens verbaasd dat bbA door de kandidaten van D66 en VVD een complete derde coalitiepartij werd weggestuurd omdat – op persoonlijke gronden – de kandidaat daarvan voor hen niet acceptabel was. “Overigens besefte ik van meet af aan dat Herbert Raat (demissionair wethouder en kandidaat voor de volgende coalitie, red.) en Ruud Kootker niet door een deur zouden kunnen en Kootker het daarom op persoonlijke gronden nooit zou halen”, zegt Lechner.

14 REACTIES

 1. Het is natuurlijk volstrekt gestoord dat 1 van de 2 heren afgewezen wordt omdat zij niet door 1 deur zouden kunnen. Het belangrijkste is de uitslag van de verkiezingen niet een persoonlijke voorkeur!
  Overigens vraag ik mij af wat Lechner te zoeken heeft bij deze coalitie na alles wat zijn partij de kiezers beloofd heeft. Ik ben benieuwd wat hij er voor zijn kiezers weet uit te slepen. Maar ja, je hebt natuurlijk altijd de windjewaai en plucheplakkers- partijen zoals het CDA en de PvdA.

 2. Was Ruud Kootker – behalve voor Herbert Raat (VVD) – ook onaanvaardbaar voor Floor Gordon (D66)?

  Hadden zij dat niet vóór de verkiezingen bekend moeten maken?

 3. Krijgen wij nog te horen waaróm Ruud Kootker (BbA) niet aanvaardbaar was voor de bobo’s van VVD en D66?

  Her pleidooi van burgemeester Eenhoorn (VVD) voor meer transparantie was tevergeefs.

  Waar begint die aardige Fleur Gordon (D66) aan? Dit achterbakse gedoe is toch in strijd met alles wat D66 heilig is (was)?

  • D’66 en VVD . Heb je tussen deze 2 partijen enig verschil opgemerkt gedurende de laatste regeerperiode? Maaike was toch enkel het dienstmeisje van Raat. Blijkt ook wel want ze hebben een zetel verloren.
   De andere partijen moeten eens goed van zich afbijten en niet alles laten afhangen van de VVD. Deze partij mag dan wel de grootste zijn, maar op dit moment lijkt het wel of ze de absolute meerderheid hebben. Er zijn ook combinaties mogelijk zonder de VVD. Dat moet men zich ook realiseren. Ik denk dat bijvoorbeeld D’66 , GL , bbA daar veel meer te halen hebben. En dan nog een paar kleintjes erbij.

 4. Geef ons een goed functionerend openbaar forum voor lokaal publiek debat waarop wij volwaardig kunnen reageren en discussiëren over politieke en maatschappelijke kwesties die ons aangaan, interesseren en bezighouden.

 5. De actuele vraag is: Is Herbert Raat (VVD) aanvaardbaar voor de andere partijen?

  Onder het regime van Raat zijn te veel ernstige fouten gemaakt. Het is hoog tijd voor een ‘regime change’.

  De eerste opdracht voor een nieuwe coalitie is het torpederen van Raats meest rampzalige erfenis, de open verkeersgoot A9.

 6. De uitspraak van Tim Lechner is denk ik in zekere zin wel de kern waar het om draait. Herbert Raat en Ruut Kootker kunnen niet door één deur en Peter Bot wist dat, moet dat hebben aangevoeld of heeft dat in een eerder stadium subtiel in het oor gefluisterd gekregen. Daarom wachtte hij met de aankondiging van zijn terugtreden tot er overeenstemming was met de VVD en D66.

  Het akkoord lag er en dus konden VVD en D66 dat niet meer als reden van breuk aanvoeren. Iemand om persoonlijke redenen afwijzen is ‘not done’ in de politiek en dus restte niets anders dan een vertrouwensbreuk als reden te noemen.

  Niet eens onterecht als ik mijn eigen redenering volg. Immers, Peter Bot moet al eerder hebben geweten dat hij niet door zou gaan, maar meldde dat niet. Een dergelijk besluit neem je namelijk niet van de een op de andere dag zonder ook maar één signaal af te geven. Ook de (leiding van) de BBA moet dat hebben geweten, want nergens is te lezen dat zij volkomen verrast waren door dit nieuws. Wel speelden zij goed toneel door ‘volkomen verbijsterd’ te zijn door het afwijzen van de door hun naar voren geschoven kandidaat, terwijl zij hadden kunnen weten dat deze niet acceptabel zou zijn.

  Politiek is een hard spel en dat spel wordt door iedereen gespeeld. Ook door de BBA, die zichzelf in de slachtofferrol manoeuvreerde, gokte, verloor en nu op de blaren moet zitten..

  • Blijft nog de vraag: Waaróm was Ruud Kootker, de nieuwe fractievoorzitter van BbA, niet aanvaardbaar voor Herbert Raat? En was Floor Gordon (D66) óók tegen Kootker of volgt zij nu al slaafs Herbert Raat, net als haar voorgangster Veeningen? Die verlaat het stuurloze, zinkende schip. Heel verstandig.

   Feitelijk is alleen Raat aanvaardbaar voor Raat en komt er dus een éénmanscoalitie.

   Waar blijft de ‘radicale transparantie” waar burgemeester Eenhoorn op aandrong?

   • Ik ben uitgegaan van het gegeven dát ie onaanvaardbaar is. Als je zo graag antwoorden wil, dan helpt het niet door die vragen en je stellingen hier steeds te herhalen, want kennelijk heeft niemand het antwoord. Ga zelf eens op onderzoek uit zou ik zeggen.

    En voor dat je reageert. Begin nu niet weer te mauwen over de (niet) onafhankelijke en (niet) kritische pers, dat dit forum niet deugt, dat Raat niet deugt, dat eigenlijk niemand deugt (behalve jij dan) etc etc etc. Dat weten we nu wel.

    • De vraag waarom Kootker (BbA) níet aanvaardbaar is, is even relevant als die waarom Raat dat nog steeds wél is. Het is wel duidelijk dat Raat niet houdt van kritiek en tegenspraak. Bij gebrek aan een andere verklaring neem ik aan dat Kootker kritisch over Raat is. In dat geval is hij precies de man die Amstelveen nodig heeft.

     De lokale pers, Herbert Raat en dit forum deugen inderdaad niet. Dat zal ik volhouden zolang daar niets aan verandert.

     • Volgens mij heb ik niets beweerd over het wel of niet relevant zijn van een vraag. En dat je blijft doorgaan met te beweren wie er allemaal wel of niet deugen ‘zolang daar niets aan verandert’ zegt meer over jezelf dan over degenen die je bekritiseert.

     • Dat Raat een probleem is, valt moeilijk te ontkennen. Hij is geen bestuurder maar nog steeds een voorlichter, maar nu met te veel macht. Het verloop van de coalitiebesprekingen bevestigt dit.

      Dat er in Amstelveen geen onafhankelijke pers is die politieke en bestuurlijke macht kritisch volgt, is ook pijnlijk duidelijk en merkbaar.

      Dit forum deugt niet als openbaar forum voor lokaal publiek debat omdat reacties en discussiebijdragen niet duidelijk worden vermeld. De moderatie is willekeurig en partijdig. Sommigen kunnen schrijven wat zij willen, anderen worden steevast op smalende wijze afgekat. Al die zelfde foto’s dragen niets bij aan de functie.

 7. Ach, ach, ach wat een kabouterpolitiek weer in Amstelveen.
  Bij mij komt het in ieder geval dusdanig over dat Hr. Raat nog immer de ontwikkelingen in Amstelveen ernstig frustreert. Dat deed hij al met het Stadshart en nu wederom met de vorming van een college.
  Hoe kan het zijn dat Hr. Kootker wegens gebrek aan politieke ervaring wordt af geserveerd en Mw. Gordon, met evenmin politieke ervaring, lijkt te worden binnengehaald.
  Dit is dus de reden dat steeds meer mensen afstand nemen van de politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.