De gemeente trekt € 156.000 uit voor verbouwing van een pand aan Melkweg 2, waarin een medisch centrum met huisartsen en fysiotherapeuten is gevestigd dat wil uitbreiden. Een consultatiebureau is vertrokken, waardoor ruimte voor de andere gebruikers beschikbaar komt. Maar B&W hadden, volgens D66-raadslid Harmen van der Steenhoven, als grootste aandeelhouder harder met de vuist op tafel moete slaan, om er tegelijk wat woningen boven te bouwen.

Het gebouw is het bezit van een Vereniging van Eigenaren, waarin de gemeente voor 90% participeert en een huisarts voor 10%. Die laatste wil zijn aandeel in het eigendom van het pand niet verkopen.

Na twee jaar onderhandelen, lukte het niet de arts tot andere gedachten te brengen, vertelde wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Daardoor is de gemeente in feite met handen en voeten gebonden, maar gaat nu wel investeren (wat overigens uit toegenomen huuropbrengst terug komt).

De gemeente vindt medische zorg in de eerste lijn belangrijk. Vooral voor ouderen wil men huisartsen dichtbij huis houden, in elke buurt. Volgens Raat kan de huisarts, mede door fiscale afspraken, niet anders dan zijn bezit houden. “Huisartsen kunnen overal aan de slag”, zei de wethouder. Vandaar dat de lokale overheid aan hen niet al te zware eisen wil stellen, bedoelde hij. “Jammer van dat stuk grond, want deze locatie was uiterst geschikt voor inbreien van woningen”, meende Van der Steenhoven. Hij vond dat het gemeentebestuur ook in de toekomst zulke kansen niet moet laten lopen en vroeg zich af of de bewoners van de HOED (Huisartsen onder een dak) toch niet via gesprekken alsnog bereid zijn in het belang van de woningbouw te gaan denken. Daar was commissielid Bas van der End (PvdA) het wel mee eens. Die vroeg zich af of wethouder Raat wel het uiterste had gedaan om tot het beste raadsvoorstel te komen.

Aan de andere kant vroeg SP-raadslid Joep van Erp zich af waarop de gemeente iets met eigendom van het land heeft te maken.

Herbert Raat

“Is het de bedoeling alle HOEDS in handen te krijgen?” De partijen waren het er wel mee eens dat zo dicht mogelijk bij ieders huis een medisch centrum moet zitten, hoewel Inza Gast (VVD) er op wees dat de Melkweg bijna op loopafstand ligt van andere centra, zoals aan Marne.

Tevergeefs

Raat wees er op dat men als lokale overheid bezitters van vastgoed nu eenmaal niet kan dwingen te verkopen. “Wij hadden het graag anders gezien, maar we hebben twee jaar tevergeefs gepraat om dat voor elkaar te krijgen. Nu hebben wij in elk geval de eerste lijn gezondheidszorg behouden, al zijn we dan geen eigenaar van vastgoed. Maar misschien moeten wij in de toekomst meer vastgoed open, in plaats van verkopen, wat in het verleden wel is gebeurd. In dit geval hebben wij in elk geval bereikt dat artsen niet zeggen: Bekijk het aar in Amstelveen, wij vertrekken.”

3 REACTIES

  1. Geachte heer Bos, Ik belandde even op uw blog en slechts een detail: Er blijkennu en danletters weg te vallenin uw tekst bv Open ipv kopen , en ze bejijken het aar ipv MAAR ..

    Dan nog een vraag: Ik vind op uw blog niets terug over de de “‘Schipholcrisis “‘ of kijk ik verkeerd ?

    Met H groet JanGriese Vz St SWAB : http://www.stichtingswab.nl

  2. Ik zie, uw link volgend, geen weggevallen letters. Er is overigens een stuk nagekomen. De Schipholcrisis duurt in feite al een halve eeuw, maar ik zal er weer eens aandacht aan schenken. Hartelijke groet, Johan Th. Bos

  3. Ik snap dit niet zo goed. Boeren en tuinders kunnen hun bezit kwijtraken vanwege woningbouw en wegenaanleg, uiteraard tegen een redelijke vergoeding en nu kan een huisarts alles tegenhouden, omdat hij 10% in eigendom heeft, terwijl woningbouw in onze gemeente ook van groot maatschappelijk belang is vooral voor starters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.