Bij de Perspectiefnota, waarin de contouren van de volgende begroting en het beleid van het gemeentebestuur staan, komt het CDA woensdag met een tegenbegroting. De fractie maakt andere keuzes voor 2025 en verder dan het college van burgemeester en wethouders. Het CDA vindt bijvoorbeeld een nieuwe verhoging van € 1,2 miljoen van de OZB (buiten de indexering) niet nodig. Dat geld dient alleen maar om alle ambities van het gemeentestuur, vastgelegd in het collegeakkoord, te financieren, zegt het CDA.

De fractie is van mening dat Amstelveen afstevent op een stad waarin de ene na de andere luxe villa voor welgestelden verrijst, terwijl anderen geen woning kunnen bemachtigen.

Prioriteiten

Overigens verwijt de fractie het college geen instabiliteit, maar begrijpt van de bestuurders sommige dingen niet. Vandaar de unieke stap naar een eigen  begroting. Het CDA protesteerde al vorig jaar tegen de verhoging van Onroerend Zaak Belasting (OZB), maar komt nu er aan een nieuwe wordt gedacht met een tegenbegroting. Een ‘grondiger aanpak’ noemt zij het zelf. De visie van het document heeft drie grote lijnen. Een eerste lijn is het tegengaan van enorme verschillen. “De stad lijkt steeds verder uiteen te vallen in enorme verschillen in levensstandaard”, zegt fractievoorzitter Arjen Siegmann. “Voor de ene groep worden de meest luxe appartementen ontwikkeld in ‘een stad met allure’ en dichtbij een Stadshart dat vooral luxe moet uitstralen.” Hij vindt ook (tweede lijn) dat er beslissingen worden genomen op basis van vak ad hoc argumenten. Die politieke stijl verwijt hij B en W en hij dringt aan op herschikking van prioriteiten.

De gemeente heeft naar de smaak van Siegmann teveel ambities. Dat beschouwt hij als de derde lijn van de tegenbegroting. Hij zegt: “In de terugblik is het college eerlijk over de resultaten, die enorm tegenvallen. Van de honderd (!) actiepunten voor 2023 is maar de helft gerealiseerd. En dan wil het college ook nog de OZB verder verhogen om nog méér actiepunten te kunnen halen.”

Het CDA houdt in de tegenbegroting opnieuw een pleidooi voor het ‘optoppen’ van appartementen, dus extra verdiepingen op die complexen woningen bouwen.

Anders

Om B en W te helpen, stelt hij voor een aantal zaken anders aan te pakken. Behalve de OZB-verhoging, waartegen het CDA al bij de begroting 2024 had geprotesteerd, is hij in verband daarmee tegen het stijgen van de subsidies. Voor die hogere OZB was geen noodzaak als niet subsidies en allerlei andere uitagaven beperkt bleven, vindt hij.  “Zo stijgen de subsidies van €15 naar €20 miljoen per jaar en zijn er andere begrotingsposten die best een stuk lager konden, vonden we. Het is prima dat een college haar programma wil uitvoeren, maar ze moet dat proberen te doen zonder belastingverhoging. Je kunt niet beweren consistent te zijn en dan ‘naast’ die lijn toch nog de OZB te verhogen.”

Het CDA zegt terug te willen naar het deugdelijk financieel kader, waarbij lastenverhogingen volgens haar alleen mogen plaatsvinden in lijn met inflatie, financiële noodzaak of wanneer basisvoorzieningen op het spel staan.

Levensvatbare omroep

Het CDA pleit wel voor de ondersteuning van 1Amstelveen, de lokale tv-zender. Om goed door te gaan is een jaarlijks budget van €240.000 nodig, heeft zij uitgerekend.  Volgens Siegmann blijft de hamvraag of de gemeenteraad een volwassen medium wil. “En de vervolgvraag bij een ja is: hoeveel hebben wij daar voor over?” De raad heeft onlangs 70.000 euro extra toegekend, wat naar de mening van het CDA nog steeds onvoldoende is voor een levensvatbaar vervolg.

Ook de parkeerlasten zitten hem dwars. In de gemeenteraad leeft bij sommige politieke partijen de wens om betaald parkeren in te voeren in de gehele stad. Dat zit het CDA niet lekker. Volgens Siegmann redeneren de bestuurders dat zij dan van het gedoe af willen zijn. “Zonder al te veel te willen luisteren naar wat inwoners in de wijken willen.”

Onlangs kwam het CDA op voor inwoners van Kostverloren Noord-Oost, waar de grote meerderheid géén betaald parkeren wilde wat bleek uit een handtekeningenactie. Toch is betaald parkeren ingevoerd en zonder dat het college met de actievoerders heeft gesproken, zegt het CDA.

Overigens vindt de fractie dat er minstens twee ton op de gemeentelijke communicatie, veelal puur reclame voor B en W, kan worden bespaard. En het CDA heeft ook vraagtekens over de € 28 miljoen die aan de inhuur van externen, vaak dure adviesbureaus, wordt uitgegeven. ‘Een significant deel van ‘overhead’ gaat volgens de begroting 2024 op aan de ‘communicatiefunctie’’, staat in de tegenbegroting.

The Passion

Het CDA lijkt het ook een goed idee om spektakelstuk “The Passion” naar Amstelveen te halen. Siegmann: “Het Stadsplein is hier uitermate geschikt voor.

Miljoenen tv-kijkers genieten elk jaar van dit spektakel en het is helemaal bijzonder om dit live mee te kunnen maken”. Cruciaal voor het CDA, zegt zij zelf, is dat de politiek begint bij de inwoners van Amstelveen. Siegmann: “Wij geloven dat Amstelveen begint bij de inwoners, niet bij de politiek. We zien dat mensen nodig zijn, dat we elkaar nodig hebben, op een aantal terreinen. Bij het lerarentekort, de opvang van statushouders, schuldhulpmaatjes of leerlingenvervoer. Iedereen is nodig.”

Tien voorstellen

Het CDA doet in haar tegenbegroting in totaal tien voorstellen waarmee ze een andere koers voor Amstelveen aangeeft. Aan de orde komen het woonbeleid en de sociale innovatie in het Stadshart. In het stuk valt ook de lezen hoe het CDA de plannen willen financieren om tot een sluitende begroting te komen. “Politiek vraagt om tegenspraak en tegenmacht”, is de visie van het CDA.

Terloops komt ook de door de partij gesteunde subsidie aan het Cobra Museum van € 1,4 miljoen per jaar aan de orde. “Maar het valt dan op dat het college niet bereid is om €170.000 bij te dragen aan de ontwikkeling van een streekomroep. Amstelveners krijgen voorrang bij sociale huurwoningen, maar er is geen transparante wachtlijst voor woonwagenbewoners.” Het lijkt er volgens het CDA of het gemeentebestuur ‘allure’ wil creëren ten koste van eigen inwoners. ‘Dit is geen politiek meer, maar ambitiemoraliteit: Hoe meer ambities hoe beter. Dit leidt onherroepelijk tot overspannenheid, frustratie en een overbelasting van de samenleving. Scholen vragen nu al aan de gemeenteraad om geen nieuwe plannen te lanceren. Zij willen gewoon hun werk kunnen doen, zonder overspannen ambities van een gemeenteraad, die nu eenmaal niet gaat over hoe het onderwijs gegeven wordt. Onze visie is dat de gemeente haar prioriteiten moet herschikken. Doe de belangrijke dingen goed en laat kleine dingen over aan mensen zelf. Voor alles is al iemand verantwoordelijk. Er zijn al leraren, politie agenten en jeugdwerkers. Laat ze hun werk doen en maak niet van alles een politiek actiepunt.’

cda-amstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.