Hoewel het welzijn van ouderen en de strijd tegen hun vereenzaming volgens Participe het doel is van de overname van restaurant ‘BijKlaasje’ van Brentano, om er een sociaal buurtproject van te maken, blijft onveranderd dat ook onder het nieuwe beheer de voormalige eetgelegenheid slechts vier dagen per week van 9 tot 17 uur open is. In het weekend en maandag blijft de tent dicht. Dat blijkt uit de beantwoording door wethouder Marijn van Ballegooijen van de schriftelijke vragen die raadslid Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen stelde.

Er is door de gemeente € 624 duizend van het Rijk doorgegeven voor het door haar genoemde ‘experiment’ dat de naam draagt ‘Van ouderenzorg naar samenzorg’. Het is vooral op buurtbewoners gericht, die ook hun ‘wensen en behoeften’ kunnen melden.

Weekend dicht

Er wordt verwezen naar een bijeenkomst die er geweest zou zijn op zondag 23 en maandag 24 juni. Buurtbewoners weten evenwel alleen van twee bijeenkomsten op dinsdag 25 juni, waarvan de eerste voor vaste (dagelijkse) eetklanten was en waar volksvertegenwoordigers werden geweigerd. Op vrijdag 12 juli is  de opening van het nieuwe ‘Bij Klaasje’ om 14.00 uur voor alle buurtbewoners en raadsleden. Wie dan moet werken, heeft  pech gehad, maar ja, de beheerder is er dagelijks maar tot 17.00 uur.

Ouderenzorgorganisatie Brentano wilde acht jaar geleden een restaurant opzetten met een buurtfunctie voor primair de huurders van de woontorens op de gronden die waren verkocht. Ter voorkoming van eenzaamheid en ondervoeding, staat er in de antwoorden. Maar financieel bleek dat niet haalbaar. “Vooral tijdens de Coronaperiode zag Brentano, net als de rest van de horeca, zich geconfronteerd met een groot personeelstekort en een structureel teruglopend bezoekersaantal tijdens zowel lunch, diner als borrel”, zeggen de antwoorden. Terwijl verreweg de meeste andere horecazaken in Amstelveen behouden bleven, speelde waarschijnlijk het vroege sluitingsuur (18.30) BijKlaasje parten. Dat was ooit 19.30 uur, maar kennelijk vroeg men zich niet af of dát een acceptabele tijd voor de horeca was.

Welzijn

De wethouder, de kennelijk met Brentano contact heeft gehad voor de beantwoording, zegt dat het groeiende aantal thuiswonende 80-plussers en de door de zorginstelling gesignaleerde behoefte aan ontmoeting haar op de gedachte bracht samen met Participe restaurant BijKlaasje  ‘een grotere sociale buurtfunctie’ te geven. Maar de restaurantfunctie, waarvoor door reclame gedreven mensen van buiten Amstelveen  kwamen als huurders, is er niet meer. Die wordt vervangen door méér activiteiten, zegt Van Ballegooijen in zijn antwoord. “Hierbij staat ‘ontmoeten’ centraal en komt ook het thema ‘Samen Eten’ aan bod. Denk hierbij aan kookworkshops of eetclubjes. Het activiteitenaanbod zal afhankelijk zijn van de behoefte van de nieuwe en oude bezoekers en van het aantal vrijwilligers die hierbij willen, en kunnen, helpen.”

Op de vraag waarom Participe de zaak moest overnemen, gezien het feit dat die organisatie geen dagelijkse maaltijden levert, antwoordt de wethouder als volgt: “Participe heeft als welzijnsorganisatie in Amstelveen enorm veel ervaring met welzijnsvoorzieningen voor bewoners van Amstelveen en specifiek ook voor ouderen. Daarnaast kan Participe voorzien in een vast gezicht als sociaal beheerder bij BijKlaasje. Met een ruimer aanbod aan ontmoetingsactiviteiten in BijKlaasje kan Participe een bijdrage leveren aan het welzijn van de oudere inwoners in de buurt.” De nieuwe beheerder van Participe denkt volgens de antwoorden aan eetclubjes en kookworkshops en verder kunnen de dagelijkse eters ook naar Nieuw Vredeveld en Het Huis aan de Poel, waar bijvoorbeeld visueel gehandicapten onmogelijk kunnen komen, tenzij zij zelf voor vervoer zorgen. “Voor vervoer naar de locaties kunnen inwoners gebruik maken van voorzieningen zoals de Club Cap van Brentano, ANWB Automaatje van Participe of het gemeentelijke collectieve vervoer.” Brentano heeft B en W volgens de wethouder toegezegd met alle personen die momenteel structureel een avondmaaltijd nuttigen in BijKlaasje, indien gewenst, persoonlijk in gesprek te gaan om te komen tot een voor individueel passend alternatief. “Inmiddels heeft een aantal personen uit deze groep het initiatief genomen om in wisselende samenstelling met maximaal vier personen, bij elkaar thuis gezamenlijk de maaltijd te nuttigen.”

Communicatie

Anders dan de ouderen ervaren, zegt Brentano volgens de wethouder zoveel mogelijk te hebben gecommuniceerd, o.a. via brieven, waarin overigens voornamelijk de nieuwe sluitingstijden werden vermeld en die gebrekkig werden verspreid. “Brentano betreurt het dat tijdens dit zorgvuldige proces niet altijd alle vragen van inwoners direct beantwoord konden worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.