Ook de organisatie van 49 lokale beroepskunstenaars, de Vereniging Amstelland Kunst (VAK), ergert zich aan de manier waarop B&W, buiten de gemeenteraad en omwonenden om, voor een niet-Amstelveense kunstenaar – Margot Berkman –  heeft gekozen, die het kunstwerk op het Keizer Karelplein mag maken.

In een brief aan de gemeenteraad, via de digitale achterkamer raadsweb doorgezonden, spreekt de vereniging haar ‘verbazing en teleurstelling’ uit de media te moeten vernemen dat een kunstenaar buiten Amstelveen daarvoor is gevraagd.
Het bestuur van de VAK begrijpt niet dat er niet eerst een oproep is gedaan aan professionele Amstelveense kunstenaars, staat er in de brief aan de raad. “Kunstenaars die samen met alle andere inwoners de ziel vormen van deze stad. Waarom is er niet aan ons gevraagd of wij goede ideeën hebben voor deze rotonde?”

Teleurstelling

De nieuwe cultuurwethouder Herbert Raat wil de lokale gemeenschap meer betrekken bij het cultuurbeleid, maar daar staat – ondanks de vreugde erover van de vereniging –  de keuze voor iemand van buiten haaks tegenover, zegt ze. “Des te groter de teleurstelling dat de Amstelveense kunstenaar niet in deze aanbesteding is betrokken.”

De vereniging zegt de ontwikkeling van de kunstenaars te stimuleren “door elkaar uit te dagen en door cross-over samenwerkingen te organiseren tussen leden en andere partijen.” Daarbij ligt de nadruk volgens haar op de wisselwerking tussen kunstenaar, maatschappij en kunst.

Wapenfeiten

De VAK noemt in de brief ook enkele wapenfeiten. Zoals dat zij jaarlijks meedoet aan diverse nationale en internationale beurzen, zoals de AAF in Amsterdam en Brussel, de jubileumexpositie in Museum Jan van der Togt, de atelierroute (waaraan de VAK sinds de oprichting meedoet), de jaarlijkse

  • VAK-tentoonstelling, het organiseren van de reizende expositie ‘Sustainability Art’ in samenwerking met de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en dat van de lezingen / workshops ‘Goed Beschouwd’ samen met Platform-C.

 

10 REACTIES

  1. Klinkt me toch allemaal iets teveel als ‘eigen kunst eerst’, waarvoor de noodzaak ook met deze brief wat mij betreft niet is aangetoond.

    • Hier zijn ook kunstenaars woonachtig die ook hun sporen hebben verdiend met beelden in de openbare ruimte , kijk bijvoorbeeld naar een Hoshyar Rasheed waarvan in het Gerbrandypark in Amsterdam diverse beelden staan. Als de kunstenaarsgemeenschap alhier in staat is om ook goed werk te leveren is dat toch ook een promotie voor onze stad? Plus je steunt ook de hier aanwezige kunstenaars.

      • Alsof de kunstgeïnteresseerden er ook maar enig belang aan hechten dat de kunstenaar uit Amstelveen komt. Laat me niet lachen. Ik ken de afwegingen van college niet, maar de reactie van de Vereniging Amstelland Kunst riekt tot nu toe naar broodnijd.

        • “Broodnijd” misschien heb je gelijk, maar ik als kunst-geïnteresseerde, wel als leek, zou toch wel voor kwaliteit en dan voor locaal gaan. Al zou het maar zijn om ze op de kaart te zetten. Overigens doe je totaal geen uitspraak over de kwaliteit van de hier aanwezige kunstenaars, hetgeen ik wel belangrijk vind.

          • Dat is precies wat ik bedoel. Het enkele feit dat je uit Amstelveen komt vind ik op zichzelf geen argument om een opdracht te gunnen. Kwaliteit is what matters en dat geldt dus ook voor Amstelveense kunstenaars. Maar nogmaals, ik ken de afwegingen niet die gemaakt zijn. Ik begrijp na gisteren dat het een ‘ambtelijk advies’ is geweest, wat natuurlijk ook niet heel sterkt klinkt. Dat wil ik wel toegeven.

  2. Als er geen noodzaak is, is er nóg meer ruimte voor een afweging van belangen. Wat is bijvoorbeeld het belang van een kunstwerk waar men niet naar mag kijken omdat men zijn ogen op de weg moet houden?

    Leg een bloemperk aan op een rotonde en plaats kunstwerken op plekken waar zij bewonderd (of juist verguisd; zie Drol) kunnen worden.

    • Op diverse rotondes staan kunstwerken. Zij vormen totaal geen afleidend element voor het verkeer. Zie bijvoorbeeld “ de koe” bij de Anton Dreesweg tussen Waardhuizen en Middenhoven in. Datmis een grappig ding en het heeft de gemeenschap maar €800,— gekost!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.