Er komt een bioscoop van het bedrijf Pathé in het Stadshart, aan de achterzijde van de cultuurstrip, naast het busstation. De plannen daarvoor, vastgelegd in een zogenoemde concept Startnotitie, gaan de inspraak in. Onder meer komt er een (inloop) informatiebijeenkomst op woensdag 10 april (15.00 tot 20.00 uur) in het Cobra Museum met medewerkers van de gemeente die vragen  kunnen beantwoorden. Ook er een delegatie van Pathé.

Volgens cultuurwethouder Herbert Raat betekent de bioscoop, die in totaal 1000 zitplaatsen zal hebben (verdeeld over zeven zalen) niet dat de bestaande Cinema Amstelveen, onderdeel van de schouwburg, onder druk komt te staan. Beide gaan een totaal ander publiek trekken, zegt hij. Raat verwacht dat er door de nieuwe bioscoop meer reuring in het Stadshart en de horeca daar komt. “Het is daar nu vooral ’s avonds vaak een dooie boel. Ik verwacht dat, mede door een goede samenwerking met de cultuurinstellingen, meer leven in de brouwerij komt.” Nadat de bevolking zich heeft uitgesproken, kan de gemeenteraad de plannen beoordelen.

Traverse

Herbert Raat

De ontwerp startnotitie is verbonden aan de concept Gebiedsvisie Traverse A9 – Stadshart, een visie rond de overkapping van de A9 bij het Stadshart. Dat zogenoemde Traversegebied wordt de nieuwe entree van het Stadshart. Met de aansluiting van de A9 naar de Meander wordt de Schouwburggarage beter bereikbaar. Door de inrit daarvan naar de achterzijde te verplaatsen, vervalt de situatie waarbij auto’s een voetpad en fietspad moeten kruisen. Heel de Thomas Cookstraat kan zo een voetgangersgebied worden. De komst van de Bomenbrug maakt het daarnaast mogelijk een nieuwe looproute richting het Stadsplein te creëren. Ook worden gebieden een beide kanten van de A9 aangewezen als toekomstige ontwikkelgebieden.

Ingang bioscoop

Doordat de ingang van de Pathébios aan het Stadsplein komt, ontstaan nieuwe kansen voor de cultuurstrip, zegt de gemeente. Die strip omvat nu P60, Schouwburg, Muziekschool, Volksuniversiteit en Kunstuitleen. Dat complex kan ook een ander aanzien krijgen, mede door de extra ingang voor de bios. Doordat de weg er vóór verdwijnt, ontstaat ruimte om de gevel naar voren uit te bouwen en opnieuw te ontwerpen.

Eerdere plannen voor een bioscoop boven de bibliotheek aan het Stadsplein sneuvelden, omdat de architect van het gebouw geen aanpassingen in het ontwerp toeliet.

Inzage

De ‘ontwerp Startnotitie bioscoop Stadsplein’ en de ‘concept Gebiedsvisie Traverse A9 – Stadshart’ liggen ter inzage van donderdag 28 maart tot en met 17 april. Inzage kan door langs te komen op het raadhuis (Laan Nieuwer-Amstel 1), bij Amstelveen InZicht of online via www.amstelveen.nl/stadshart.

De gemeenteraad bespreekt de Startnotitie, met de via de participatie binnengekomen reacties, op dinsdag 21 mei in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur en woensdag 12 juni aanstaande in de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.