Op de oproep van de gemeente wie een door kinderen – zoals het bekende ‘zwijntje’ –  te gebruiken beeld in zijn wijk wil, stroomden volgens haar reacties binnen. Per mail kwamen er tien en drie kunstenaars lieten via dat kanaal weten er graag over na te denken, waarschijnlijk om zelf zo’n beeld te leveren. Via sociale media kwamen er volgens de gemeente tientallen reacties, maar zij zegt niet precies te weten hoeveel. Via Facebook waren het er in elk geval dertig.

De gemeente deed haar oproep om meer kindvriendelijke beelden in de wijken te krijgen. Reacties brachten haar tot het besluit al van volgend jaar af jaarlijks een à twee van dergelijke beelden te gaan plaatsen. Daarvoor is structureel een halve ton beschikbaar.

Functioneel

Uit de reacties die wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) zegt nog steeds te ontvangen, blijkt volgens hem dat er veel behoefte is aan ‘functionele en voor kinderen aansprekende kunst’ in verschillende wijken. Dat is dus in de visie van B&W kunst waar niet alleen naar gekeken kan worden, maar waar kinderen ook op kunnen spelen.  “Kinderen komen op deze manier ook al op jonge leeftijd op een ongedwongen manier in contact met kunst”, zegt hij.

Banken

De door bewoners aangedragen locaties worden onderzocht om te bekijken of het plaatsen van een kunstwerk er mogelijk is. Zo ja, dan krijgen kunstenaars de opdracht aan de slag te gaan en een beeld te ontwerpen. Maar de gemeente heeft ook nog kunstwerken in depot staan, zoals de drie kleurrijke keramiek banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck. Die stonden jaren geleden in het Stadshart, maar moesten wijken voor renovatiewerkzaamheden. “Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte”, zegt de wethouder. Als eerste kindvriendelijke kunstwerken krijgen die volgend jaar, na renovatie, een nieuwe plek in het Stadshart.

Speeltuin

Raat vindt dat beeldende kunst aansprekend moet zijn voor alle leeftijden. Met beeldende kunst zoals ‘het Zwijntje’ bouwen naar zijn mening Amstelveners herinneringen op. De beelden worden geplaatst op een veilige locatie op of nabij plekken waar veel kinderen regelmatig komen. “Hierbij valt te denken aan een speeltuin of een winkelplein, maar ook aan pleinen bij scholen of een BSO. Het verrijkt niet alleen de buitenruimte, maar draagt ook bij aan de identiteit van een gemeente en haar inwoners,” zegt Raat.

Op de foto (van Anko Stoffels): Beleidsadviseur Linda du Prie en cultuurwethouder Herbert Raat bekijken de banken van Jan Snoeck op de werf.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.