Omdat Museum Cobra tentoonstellingen organiseert waarin de Cobrabeweging voortleeft, presenteert het dit najaar De Cycloop , een expositie van 20 september 2025 tot en met 18 januari 2026, waarin beweging, samenwerking en zintuiglijke ervaring volgens het museum centraal staan.

Zeven kunstenaars transformeren de Waterzaal van het museum in een levend systeem van knikkers, installaties en kettingreacties.

A la Cobra

De tentoonstelling is geworteld in de geest van de Cobra-beweging. Kunstenaars als Karel Appel, Constant en Lotti van der Gaag zetten intuïtie en lichamelijkheid in als tegenwicht voor rationaliteit en controle. Voor hen was speelsheid, geen versiering, maar een noodzaak. ‘De Cycloop’ laat zien hoe die energie vandaag de dag nog steeds voortleeft.

Een levend systeem 
Het vertrekpunt van de expositie is een herkenbaar object: de knikker. Elke kunstenaar ontwikkelt een eigen installatie waarin beweging, mechaniek of kettingreactie centraal staat. Samen vormen de werken een dynamisch geheel waarin de knikker fungeert als een tastend oog – een bewegend zintuig dat verbanden legt tussen de onderdelen. De titel verwijst naar de mythische cycloop: Een eenogige reus die in deze context niet vernietigt, maar leert door te bewegen. De installaties gedragen zich als één groot lichaam, waarin de afzonderlijke onderdelen samenwerken als spieren, botten en zenuwen.

Kennis
‘De Cycloop’ nodigt bezoekers uit letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Door te rollen, raken en botsen ontstaat een ervaring waarin toeval en controle elkaar afwisselen. In lijn met de idealen van Cobra wordt spel hier ingezet als een manier om te leren, te voelen en te denken. Het is een tentoonstelling die plezier koppelt aan zintuiglijk onderzoek en samenwerking.

Zeven perspectieven
De deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Vibeke Mascini, die met koperdraad elektriciteit opwekt om een metalen knikker voort te stuwen. Zoro Feigl, die een knikkerbaan zonder begin of einde bouwt – een gesloten systeem waarin knikkers als kleine planeten rond elkaar draaien. Theo Botschuijver speelt met optische illusie: een reusachtige knikker lijkt plotseling op de bezoeker af te komen. Ook Atelier Van Lieshout, Audrey Large, Philip Vermeulen en Leon de Bruijne geven elk een eigen interpretatie van het thema.

Meer informatie: museumcobra.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.