Volgens het onderzoeksbureau DirectResearch, dat een cliëntervaringsonderzoek in opdracht van de gemeente uitvoerde, zijn de resultaten van het per 16 december 2020 ingevoerde beleidsplan Schuldhulpverlening “De toekomst in Balans” 2021-2024 te zien.

Wethouder Van Ballegooijen (foto) zegt het belangrijk te vinden dat de schuldhulpverlening goed op orde is, zodat inwoners niet buiten de boot vallen en me kunnen blijven doen in de samenleving.

Preventief

“Ook doet de gemeente veel preventief om juist grote schulden te voorkomen”, zegt de wethouder. “We hebben bijvoorbeeld meer dan honderd ondernemers met geholpen schulden en veel jongeren bereikt. Van de inwoners die gebruik maken van gemeentelijke Balans Schuldhulpverlening kreeg de gemeente een waardering bij het onderzoek van 8,4 voor de dienstverlening. Ik ben heel trots op onze medewerkers en de behaalde resultaten.”

Signalering

Vorig jaar werd de dienstverlening aan jongeren versterkt en de dienstverlening voor ondernemers verder vormgegeven. Preventie en vroegsignalering werden vernieuwd. Het cliëntervaringsonderzoek laat volgens de gemeente zien dat de inwoners tevreden zijn met de hulpverlening van Balans, omdat driekwart van de cliënten door die hulp n Balans positiever te zijn over de toekomst, minder stress ervaren en weten waar ze heen moeten voor hulp met geldzaken. Inwoners komen in contact met Balans omdat ze de vaste lasten niet meer kunnen betalen of omdat er beslag werd gelegd op hun inkomen. De achterliggende oorzaken die leiden tot financiële problemen, zijn o.a. ziekte, verlies van werk of minder inkomen uit het bedrijf en echtscheiding. Vorig jaar werden ook diverse projecten uitgevoerd.

Schuldhulp aan jongeren

De schuldhulpverlening aan jongeren is verder opgepakt. Samen met Humanitas is gestart met een pilot Get a Grip, waarbij jongeren door vrijwilligers worden ondersteund met hun financiële administratie, vragen en problemen. De pilot wil de gemeente dit jaar voorzetten. Er zijn nu veertien jongeren geholpen aan een schuldenvrije toekomst en zijn er 78 jongeren tot 28 jaar in traject zijn bij Balans, zegt de gemeente. In het schooljaar 2020-2021 hebben 37 klassen in het mbo en Voortgezet Onderwijs preventieve budgetlessen van Moneyways, gegeven door een getrainde ervaringsdeskundige, gevolgd. De lessen worden gegeven door getrainde ervaringsdeskundige jongeren. Moneyways neemt volgens de gemeente schaamte weg, waardoor studenten er meer over durven te praten.

Pilot GGZ en schulden

De Hogeschool van Amsterdam deed onderzoek naar het effect van het afkopen van schulden op de behandeling van mensen met psychische problemen. Hieruit bleek dat het positieve effecten heeft op de behandeling van lichte psychiatrische problematiek en verergering van psychiatrische problematiek voorkomt. De doelgroep zou door de versnelde aanpak direct minder stress ervaren.

Hulp nodig bij schulden?

Wie vragen over geldzaken heeft kan zich  (anoniem) melden bij het Financieel café via www.humanitas.nl/afdeling/amstelland/financiele-cafes. Het is belangrijk snel contact op te nemen. Want, hoe hoger de schulden oplopen, hoe moeilijker het is er weer uit te komen. Kijk voor meer informatie op www.amstelveen.nl/schuldhulpverlening.

2 COMMENTS

  1. Erg fijn dat die 78 mensen zijn geholpen . Wat houdt dat helpen eigenlijk in? En hoeveel wachten er nog op hulp? Wanneer kom je er voor in aanmerking? Enz. enz. Allemaal vragen waar dit artikeltje geen antwoord op geeft.
    Zo begint het inderdaad veel op zelf-felicitatie te lijken, zoals de vorige reageerder terecht opmerkte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.