Hoelang blijft de Bovenkerkderpolder het groene en open karakter houden dat zij nu heeft? In wezen ging daarover woensdag (7 mei) het raadsgesprek op initiatief van GroenLinks, D66 en ChristenUnie, met steun van coalitiepartij PvdA en de SP. Aan het gesprek tussen de raadsleden ging een excursie door de polder vooraf, die ook werd bijgewoond door boeren en andere geïnteresseerden, in totaal zo’n 25 mensen.

De Dorpsraad van Nes aan de Amstel stelde voor in het vervolg over ‘Nesserpolder’ te spreken en het lid Frans van Vugt-Schmitz, een landbouwer, wilde dat het karakter voor de komende dertig jaar behouden blijft. Dat vond ook de Dorpsraad.

Ontdekken

Het ging allemaal om het verhaal van de natuur in de polder te ‘ontdekken’, zegt de gemeente. Raadsleden weten dus niets daarvan en moeten die kennis alsnog opdoen. Maar bij de in dienst van de gemeenteraad zijn griffie is nu overigens een stevig contingent van GroenLinks aanwezig. Overigens stelde het VVD-raadslid Van Tiel lang geleden voor een stukje van die polder af te halen voor de toen al noodzakelijke woningbouw. Maar daar voelt GL, waarvan raadslid Polderman onlangs afscheid van de raadsfractie nam om ‘raadsadviseur’ te worden, natuurlijk niets voor, hoewel zij ook vindt dat er meer woningen moeten komen.

Discussie

Na een excursie door de polder, geleid door het agrarisch collectief Noord-Holland Zuid (NHZ) en het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en lokale boeren die samenwerken in dit gebied, volgde volgens de gemeente een ‘leerzaam’ programma. Dat bevatte onder meer een quiz om te weten wat iedereen nou eigenlijk weet over de polder. Wat er verder werd gezegd tijdens het raadsgesprek, deelt in elk geval de gemeente – die er wel een persbericht aan besteedde – niet mee. Gemma Koning kwam vertellen hoe de provincie denkt over natuurbeheer en natuurontwikkeling en Annette van Schie van de boeren deed hetzelfde. De boeren zijn, ‘samen met andere partijen’ aan ‘om vorm te geven aan natuurontwikkeling’, vindt de gemeente. Over de toekomst van de landbouw en de natuur in de polder ontstond daarna een discussie.

De gemeente beperkt zich tot het noemen van onderwerpen die besproken werden, zoals onder meer: Samenhang van natuurwaarde en waterbeheer; kansen van landbouw en natuurbeheer en van het intensiveren van recreatie met respect voor de natuur; noodzaak (of niet) voor het versterken inzet van vrijwilligers bij natuurbeheer en mogelijke natuurontwikkeling in de Bovenkerkerpolder en bedreigingen voor natuurbeheer door het verdwijnen van boerenbedrijven. De gemeenteraad is van plan aan het raadsgesprek. Inzet daarvan, zoals GroenLinks wil,  is het behouden en ‘waar mogelijk verder ontwikkelen en verbeteren’ van de natuurwaarde van de Bovenkerkerpolder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.