Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil dat b. en w.  de bouw van levensloop bestendige woningen een prominente plaats geven in de binnenkort te presenteren nieuwe woonagenda. Raadslid Jacqueline Solleveld van bbA pleitte daarvoor ook in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur, toen de bouwplannen op de locatie van de garage aan de Texelstraat 90 aan de orde kwamen. Daar komt een appartementencomplex met Kinderdagverblijf.

Jacqueline Solleveld

In de vergadering van de gemeenteraad zal Jacqueline Solleveld opnieuw haar voorstel verdedigen. “Wij hebben te maken met een enorme vergrijzing in Nederland en in Amstelveen”, zegt ze. “De groep 65 tot 80 – jarigen  in ons land  is nu 800.000 en loopt in 2040 op tot ca. anderhalf miljoen.  Onderzoek van TNO  Delft wijst uit dat een groot deel van de woningvoorraad in ons land ongeschikt is voor langer thuis wonen. Ongeveer de helft van de ouderen woont in een woning, die ongeschikt is om zorg in te krijgen.”

Grote rol

Zij vindt dat daar een grote rol voor de gemeente ligt. De grote uitdaging voor haar is er voor te zorgen dat ook kwetsbare burgers veilig en comfortabel  kunnen wonen en ouderen langer blijven meedoen in de maatschappij. “Dat betekent betere woonarrangementen en het ontwikkelen van nieuwe vormen van sociale samenhang en netwerken op wijk- en buurtniveau.” Wat haar betreft is het een urgente opgave, die nú actie vergt. Overigens vindt Jacqueline Solleveld  dat de gemeente het werk niet alleen kan en ook  andere partijen nodig zijn, zoals ontwikkelaars, woningcorporaties en zorgaanbieders. “Levensloop geschikt bouwen is belangrijk omdat o.a. de opname in een verpleegtehuis erdoor kan worden uitgesteld, mits de woonomgeving de gezondheid ondersteunt”, zegt ze.

Foto: J.P.Leguit

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.