Een regen van moties daalde woensdag op de gemeenteraad neer, naar aanleiding van de begroting voor volgend jaar. Het beleid is al bij de door gemeenteraad goedgekeurde Perspectiefnota bepaald, maar nu volgde een lawine van moties, waarvan de voorstellen veelal ook geld kosten, maar dat moet dan maar uit de spaarpot van de gemeente komen of worden doorgeschoven naar de begroting (en dus Perspectiefnota) 2026.
De enige moties die werden verworpen waren afkomstig van de fracties van Actief voor Amstelveen (AVA).
BTAZ
Daarvan was er één van AVA die de aanstelling van een subsidioloog betrof en de ander waarin het betrekken van vrijwilligers, vooral ouderen, bij het van Legmeer naar Bedrijven Terrein Amstelveen Zuid (BTAZ) te verhuizen afvalbrengstation en het dan op de waarderen naar een circulair ‘ambachtscentrum’, waar dus ook spullen gerepareerd kunnen worden en aan een tweede leven beginnen. Die laatste kreeg minder dan een kwart van de stemmen (24%), want hoewel de andere lokale partij bbA en het CDA en voor waren, stuitte de motie op weerstand van de fracties van 50Plus, ChristenUnie, D66, Goed voor Amstelveen, GroenLinks, PvdA, SP en VVD. De andere motie kreeg bijna de helft (47%) van het aantal voorstemmers, maar namens B en W zei wethouder Frank Berkhout dat het binnen de ambtelijke organisatie wel kan worden opgelost, hoewel fractievoorzitter Becker van AVA pleitte voor inhuur van een specialist die de subsidiepotten van de EU, het Rijk en andere instanties kent. De VVD voelde daar wel voor maar de rest van de coalitie (D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) stemden, net de ChristenUnie, GroenLinks en SP, tegen. De fracties van de grootste lokale partij (bbA) zagen het wel zitten, evenals 50Plus het CDA en dus de VVD.
Woninginbraak
Samen met de VVD diende Goed voor Amstelveen een motie in om B en W te vragen onder meer een tweetalige campagne (Nederlands / Engels) tegen woninginbraken te starten en meer preventieve maatregelen te nemen op het gebied van veiligheid. Daar kwam Nachshon Rodrigues Pereira van (GVA) mee (foto). Tegen stemden alleen ChristenUnie en SP. Vorig jaar stond Amstelveen in de top 5 van gemeenten de last hebben van woninginbraken. De gemeente wil de internationale gemeenschap in Amstelveen bereiken, want Nederlanders zijn in de minderheid. De motie riep ook op tot zichtbaardere rol voor wijkagenten en buurtpreventieteams en het herhaalde inzetten van de ‘veiligheidskar’ om de preventieve aanpak verder te versterken.
Huisartsen
Unaniem werden door de gemeenteraad de moties aangenomen van 50Plus over de ‘leeftijdsvriendelijke’ stad, van het CDA, dat een overzicht wil bij de begroting van het tekort aan huisartsen, en die van D66 en het CDA om de tekorten wegens het kabinetsbeleid op sport, cultuur en onderwijs plaatselijk op te vangen en in elk geval de kosten daarvan bij de Perspectiefnota 2026 te melden, alsmede de zorgen van Amstelveen daarover bij de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bekend te maken. De VVD bij het nieuwe zwembad ook woningen en voorzieningen en ziet een plan daarover van B en W tegemoet. 50Plus stemde tegen. De VVD wil ook een informatiefolder voor nieuwkomers omtrent sport, cultuur, onderwijs, afval enzovoort – Wegwijs in Amstelveen – en ziet daarvoor een voorstel van B en W tegemoet. De motie kon zich niet van de bijval van GroenLinks vergewissen.
Foto: Jet Smit, fractieleider van VVD, en Nachshon Rodrigues Pereira (GVA)