Een financiële crisis lijkt in het welzijnswerk te dreigen. Omdat de holding in Alphen aan de Rijn de overhead financieel niet goed kan bolwerken, dreigen de diverse werkmaatschappijen, waaronder de ook in Amstelveen actieve welzijnsorganisatie Participe Amstelland, onder druk te komen. In een brief aan de gemeenteraad melden B&W dat bestuurder Willem Draaisma van het Alphense bedrijf tegen ieder van de wethouders Zorg en Welzijn der diverse gemeenten in Amstelland liet weten van de werkmaatschappijen de ‘positie en strategie te heroverwegen.’

Voor het zomerreces van de gemeenteraad komt er meer duidelijkheid over de keuzes die daaruit voortvloeien. Stichting Participe Amstelland voert in Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn sociaal werk uit voor en met bewoners en beheert onder meer de wijkcentra. Elke gemeente heeft afzonderlijk een relatie met de organisatie. Maar de stichting is op haar beurt weer onderdeel van Stichting Participe Holding, die de bedrijfsvoering (overhead) regelt voor de verschillende werkmaatschappijen: Participe Amstelland, Participe Alphen a/d Rijn, Participe Delft en Participe Projecten.

Belang

Voor de gemeente staat bij die ‘heroverweging’ het belang van inwoners,  medewerkers en vrijwilligers van Participe Amstelland voorop. Volgens de brief aan de raad deelt Participe dat uitgangspunt.

“Inwoners mogen een betrokken welzijnsorganisatie verwachten die Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn kent tot in de haarvaten”, schrijven B&W aan de raad. In de buurten zijn volgens haar bekende gezichten, gedeeltelijk vrijwilligers, aan het werk.

Continuïteit

“Wij verwachten van Participe Holding dat zij kenbaar maakt hoe zij de continuïteit van het welzijnswerk in onze gemeente veiligstellen. De medewerkers en vrijwilligers van Participe Amstelland doen in onze ogen goed en belangrijk werk, en wij willen niet dat dit onder druk komt te staan.”

Het belang van de inwoners staat voor alle gemeenten voorop. Het wachten is nu op de beslissingen  die in Alphen worden genomen. Participe Amstelland heeft inmiddels de regionale organisatie Vita opgeslokt, waarmee het eerst onder de koepel (zonder rechtspersoonlijkheid) AanZ samenwerkte.

Voorheen was in Amstelveen de welzijnsorganisatie Cardanus aan het werk, die ophield te bestaan toen de gemeente daar de stekker uittrok, vooral omdat het jeugdwerk niet goed was geregeld. In de plaats daarvan kwam Participe, die tot dan in Alphen had gewerkt, maar de laatste jaren diverse werkmaatschappijen uit de grond heeft gestampt. Een deel van het personeel kon bij Participe in dienst treden.

 

 

 

1 REACTIE

  1. En wat heeft dit voor gevolg voor het functioneren van de buurthuizen, de vrijwilligers, de vele cursussen en verenigingen, die vanuit de buurthuizen werken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.