Met de expositie ‘50 jaar glas aan de Rietveld Academie’ viert niet alleen die academie, maar ook het Museum Jan van der Togt dat jubileum. Van 3 september tot en met 17 november zijn daar ook achtereenvolgens glaswerken van Bart Meeuws en Armando te zien. De glasafdeling van de Rietveld Academie was de eerste in Europa en is nog steeds een van de belangrijkste glasopleidingen ter wereld. 

Een toonaangevende opleiding die grote namen voortbracht: van gevestigde namen als Mieke Groot, Richard Meitner en Bert Frijns tot pas afgestudeerden Yuna Choi en Aleksi Marjamaa. De Academie daagt studenten uit om experimenteel en vernieuwend te zijn en om zich met het materiaal buiten de grenzen van het vakgebied te bewegen. Bij recent afgestudeerden staat het materiaal glas centraal, gecombineerd met andere media en materialen.

Glas en foto’s

De tentoonstelling ‘50 jaar glas aan de Rietveld Academie’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Jens Pfeifer, het huidige hoofd van de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie.

Van Bas Meeuws is de expositie ‘Een fotografische reis om de wereld’ van 3 september t/m 13 oktober te zien. De jonge fotograaf Bas Meeuws maakt prachtige, gestileerde fotografische bloemstillevens geïnspireerd op 17e eeuwse schilderkunst. Meeuws componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en schoonheid. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Meeuws nieuw werk gemaakt waarin hij kunstobjecten uit de glascollectie van het museum heeft geselecteerd en gefotografeerd. De objecten heeft hij verwerkt in nieuwe digitaal gecomponeerde bloemstillevens. De expositie toont een overzicht van werken uit Meeuws hele oeuvre, van over de hele wereld, onder meer uit India en Taiwan.

Armando

Van de vorig jaar overleden Armando is werk te bewonderen van 18 september t/m 17 november. Hij zou in september 90 zijn geworden. Ter ere van dit moment zijn op verschillende plekken in het museum schilderijen, tekeningen en keramiek van Armando te zien. Amstelveen was voor Armando een belangrijke plek. Hij woonde jarenlang afwisselend in Amstelveen, Berlijn en Potsdam. Ook wordt de bundel Toch gepresenteerd: een bundel samengesteld uit een map met ongepubliceerde gedichten en ultrakorte verhalen die Armando in het laatste jaar voor zijn dood schreef.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.