Tijdens het zondag te houden festival Jazz in het Dorp treden zogenoemde ‘Afval Obers’ op. Zij zijn een noviteit waarvoor tijdens de happening de gemeente en de organisatie van de jazzhappening samen zorgen. De obers delen geen drankjes en etenswaren rond, waarvoor bezoekers trouwens in de diverse horecazaken zelf moeten zorgen, maar houden zich bezig met het ophalen van lege plastic bekers en ander afval. Volgens de gemeente zijn meer bewustwording van het feit dat men afval moet scheiden en minder zwerfvuil de doelen. Daarvan moet men zich ook bewust zijn tijdens evenementen, vindt de gemeente.

De obers gaan bezoekers vragen hun afval in de daarvoor bestemde prullenbakken te gooien. Geven dus geen advies over de beste wijnen, maar over de juiste manier van weggooien en scheiden van afval.  Wat op de speciaal ingerichte afval-dienbladen terecht komt, wordt later gescheiden opgeslagen in de zogenoemde  Afval Bar en kan worden hergebruikt.

Bedrijfsafval

“Wij zijn als organisatie niet alleen verantwoordelijk voor een geslaagd feest maar ook voor het afval”, zegt Wil Koot van Jazz in het Dorp. Zijn organisatie wil naar zijn zeggen bijdragen aan een circulaire economie en het evenementenafval zoveel mogelijk scheiden.

Voor wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid passen de afval-obers helemaal in de wens van de gemeente een circulaire economie te stimuleren. “Zo’n evenement is een uitgelezen kans om ook tijdens festivals aandacht te vragen voor het belang van afval scheiden. Daarom dragen we graag hieraan bij.” De ondernemers in het Oude Dorp zijn zelf ook bezig hun bedrijfsafval, waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, gezamenlijk en beter gescheiden op te laten halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.