Home Zorg Nieuwe kliniek wil ADHD remmen

Nieuwe kliniek wil ADHD remmen

0
11

Sinds 1 oktober is in de Dorpskerk, die ooit gekocht werd door een tandarts en niet meer voor bijvoorbeeld zondagse diensten wordt gebruikt, een privékliniek tegen ADHD gevestigd. “Door experts in ADHD-zorg samen te brengen onder één huiselijk dak voorkomt jeugdzorgaanbieder Mindmentor onnodige diagnostiek”, zegt het bedrijf.

In de nieuwe kliniek krijgen jongeren volgens de kliniek de hulp die nodig is en worden ze niet langer van het kastje naar de muur gestuurd.

Tweede vestiging

Mindmentor heeft een tweede vestiging in Amstelveen, nadat de onderneming in 2023 in Hilversum was begonnen en online in die omgeving trainingen geeft. In tegenstelling tot de reguliere zorg zegt Mindmentor ‘een talentgerichte aanpak’ te bieden, ‘die klachten gerelateerd aan ADHD normaliseert waar dat kan en medisch behandelt als dat nodig is.’

Jongeren

De nieuwe kliniek biedt voor jongeren uit de regio, die op wachtlijsten staan, naar de mening van het bedrijf een uitkomst. Er werken een psycholoog, orthopedagoog en kinderarts samen om te achterhalen waar de klachten vandaan komen en wat de beste behandeling is om deze te verhelpen. Voor kinderen uit Amstelveen of Aalsmeer wordt de zorg in de kliniek vanaf van 1 januari af door de respectieve gemeenten vergoed. De kliniek is in 2023 opgericht door kinderarts Robin van Schaik en maatschappelijk ondernemer Esther van der Velden. Zij wilden jongeren met ADHD-klachten een oplossing te bieden voor de versnipperde zorgverlening.

Combinatie

“Ik loop er al jaren er tegenaan dat ik kinderen met ADHD in het ziekenhuis enkel behandel met medicatie, terwijl het juist de combinatie van behandelingen is die goed werkt”, zegt Robin van Schaik. “Ook blijven bijkomende problemen, zoals somberheid of gedragsproblemen, onopgelost. Terugverwijzen naar een psycholoog is vaak geen optie, omdat die behandelingstrajecten al zijn afgesloten. Hierdoor worden kinderen van het kastje naar de muur gestuurd, waarbij ze telkens op nieuwe wachtlijsten stuiten en langer rondlopen met psychische klachten. Bij ons bundelen we expertise, zodat we jongeren direct de juiste hulp kunnen bieden.”

Stijging

Het aantal jongeren met een ADHD-diagnose stijgt al jaren. Dat komt deels doordat ADHD beter en sneller wordt herkend door zorgverleners, maar ook door de groeiende vraag in de maatschappij naar een diagnose. Dat is volgens Van Schaik niet altijd nodig. “Voor sommige jongeren kunnen begeleiding of praktische aanpassingen in het dagelijks leven al helpen bij klachten.” Hij noemt als voorbeeld woedeaanvallen van een kind. “Dan kan een kort traject ouderbegeleiding vaak al goed effectief blijken, in plaats van direct voor duizenden euro’s diagnostiek te doen. In onze kliniek stellen we alleen een diagnose als dat nodig is en helpen we met een oplossingsgerichte aanpak, die uitgaat van talenten. Samen bouwen we op een positieve manier aan het zelfvertrouwen van jongeren”.

Training

 

Naast de fysieke locaties beschikt Mindmentor over een online omgeving waar zowel kinderen als ouders online trainingen kunnen volgen om beter te leren omgaan met ADHD-gerelateerde klachten. De trainingen bestaan uit verschillende modules met toepasbare tools die je kunt downloaden om thuis mee te werken. Ze voldoen aan de zorgstandaard psycho-educatie en zijn daarmee bewezen effectief om ADHD-klachten te verminderen. Met name jongeren met een diagnose die op behandeling wachten zijn hierbij gebaat. Innovatieve oplossingen helpen bij het toegankelijk houden van de jeugdzorg. Mindmentor richt zich op kortcyclische zorgtrajecten, opgebouwd uit schaalbare modules.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.