Met de campagne ‘Kap het Bostheater niet’ voert het openluchttheater in het Amsterdamse Bos strijd tegen de gemeente Amsterdam, die vanaf 2025 geen structurele subsidie van € 425.000  meer wil geven. Dat treft ook de cultuur van Amstelveen zei cultuurwethouder Herbert Raat woensdag in de Amstelveense gemeenteraad. Hij hoopt dat de hoofdstad tot een andere beslissing komt. Ondanks een positieve beoordeling van het hoofdstedelijke Fonds voor de Kunst mist het theater volgend jaar de subsidie. Het schokkende is dat in opdracht van de gemeente Amsterdam in 2023 nog voor € 3,25 miljoen het Bostheater werd gerenoveerd.

“Het theater doet nu een beroep op diezelfde gemeente om het geadviseerde bedrag toch beschikbaar te maken. Dit om te voorkomen dat het net gerenoveerde theater leeg komt te staan”, zegt het Bostheater.

Kappen

Om de kwestie breed aan te kaarten, zijn de komende weken overal in Amsterdam en online verschillende varianten van de boodschap: Kappen nou! Het Bostheater moet blijven te vindenPubliek kan op www.bostheater.nl van zich laten horen en daar een actiepakket downloaden, om op social media een steunbetuiging te delen. Het Amsterdamse Bostheater is een inclusieve organisatie met een zeer divers programma. Het is een laagdrempelige plek die draaiende wordt gehouden door een grote groep vrijwilligers en een klein kernteam. Iedere zomer genieten ruim 75.000 bezoekers van alle leeftijden en achtergronden van (jeugd) theatervoorstellingen, concerten, films en festivals. Gerenommeerde gezelschappen als ITA, Orkater en NITE treden er op en zeggen dat ze er nieuw publiek, dat vaak minder bekend is met theater, voor zich winnen. De gevraagde subsidie van €425.000 per jaar is vergeleken met de subsidie voor andere podia erg laag, maar wel essentieel voor het voortbestaan als laagdrempelig en inclusief theater met hoogwaardig en divers aanbod in de buitenlucht.

Kapitaalvernietiging

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de aanvraag van het Bostheater voor een structurele subsidie voor de periode 2025-2028 positief beoordeeld. Maar het theater is onder de zogeheten zaaglijn beland. Het beoordelingssysteem laat onvoldoende ruimte om een atypische instelling, zoals het Bostheater, hoger te kunnen waarderen.

Geschiedenis

In de zomer van 1985 streek een groep toneelspelers, op zoek naar een locatie en een ander publiek, neer in het openluchttheater van het Amsterdamse Bos. Op dat moment een haveloze en vergeten plek. Sinds de jaren tachtig is door vele betrokken artiesten, vrijwilligers, makers, technici en liefhebbers aan de plek gebouwd. Met beperkt budget, maar bergen creativiteit en enorme stuwkracht werd het Bostheater opgetuigd.

Het Amsterdamse Bostheater heeft plaats voor 1.500 bezoekers per avond. Overdag zijn er in de kleine zaal kindervoorstellingen met plek voor ruim 200 kinderen en hun ouders. Bekende theatergezelschappen zoals het ITA-ensemble, NITE, Het Zuidelijk Toneel, Het Nationaal Theater, Orkater, de Warme Winkel, het Kleine Theater, De Toneelmakerij, Meneer Monster, alsook opkomende nieuwe makers zoals Collectief Blauwdruk, Sia Cyrroes en Marte Boneschansker spelen er. Ook nationale en internationale artiesten zoals Xavier Rudd, Fally Ipupa en Ilse de Lange geven er concerten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.