Voor de twaalfde keer wordt zondag 3 juni de Amstellanddag gehouden, georganiseerd door Stichting Beschermers Amstelland. De officiële opening door gedeputeerde Tekin vindt plaats op de buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk 55, om 10 uur. Met zang van het Weespertrekvaart Mannenkoor en dans door de jeugdballetgroep uit Ouderkerk. Doel van het evenement: meer bekendheid geven aan het eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich  doorheen slingert, tot diep Amsterdam. 

‘We laten zien hoe belangrijk het is deze groene long te beschermen’,  zegt de stichting.  Die zet zich samen met zestien andere organisaties ervoor in dat het gebied gevrijwaard blijft van verstedelijking en het landschap duurzaam en natuur-inclusief wordt beheerd. Daarvoor vraagt zij steun van bewoners en recreanten. Wie donateur wil worden: www.beschermersamstelland.nl.

Op 3 juni is er veel te doen, te beleven en te zien in Amstelland en worden gasten op meer dan vijftig locaties ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven.

Kratje

Nieuw is dat het ‘Streekproducten Kratje’ met een grote verscheidenheid aan AMSTELGOED-Gekeurde producten (het kersverse streekmerk) wordt gepresenteerd. Aan de hand van dit kratje ontdekt men al fietsend door het gebied allerlei locaties met lokale ambachten en verzamel men streekproducten in het kratje. Bekijk de website amstelgoed.nl.                                                                                                      Nieuw ook is dit jaar de openstelling van KNGF Geleidehonden waar men kan ervaren hoe het is met een geleidehond te lopen. Terug op de Amstellanddag is                                                                                                                   de vernieuwde Rioolwaterzuivering in de Middelpolder en in Uithoorn, waar de kunstroute Zijdelveld wordt gehouden.  Daar en ook elders stellen vele kunstenaars hun ateliers open voor publiek. Op Wester-Amstel is een kunstmarkt.

Boeren

Bij vele boeren, aan wie volgens de stichting de openheid van het landschap is te danken, kan men weer terecht voor een rondleiding. Via een polderwandelsafari in de Ronde Hoep en diverse andere wandelingen in de polders is te zien waarom het zo goed gaat met de weidevogels in Amstelland.

In Nes aan de Amstel is de Urbanuskerk te bezichtigen en de toren te beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland, zijn culturele bezienswaardigheden te bekijken, zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats, de Amstelkerk en het Amstellandmuseum.

In Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij ‘t Huis a/d Amstel en Tuinpark Amstelglorie. Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Kijk voor het totale programma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl en facebook. De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets.  De pontjes varen de hele Amstellanddag.

1 REACTIE

  1. Is altijd erg leuk en voor iedereen wel iets interessants te vinden en u komt vaak op plaatsen zo dichtbij huis waarvan u het bestaan niet eens wist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.