Behalve de SP stemden woensdag ook de fracties van 50 Plus en Belang van Nederland (BVNL) tegen de Perspectiefnota 2025, die de contouren (en dus het beleid) voor de volgende begroting bevat. De andere negen fracties (89%) stemden vóór, dus werd de nota aangenomen. Wel kwam er een lawine van amendementen (3) en moties (17). De tegenstemmers vinden dat het roer totaal om moet in Amstelveen.

Overigens verschillen zij van mening over de OZB, die de SP jarenlang omhoog wilde en waar de beide andere fracties tegen zijn.  Fractievoorzitter Emiel Sjaardema berekende dat de gemeente in twee jaar die OZB (Onroerende Zaak Belasting) met 24 % heeft verhoogd.

Minima

Volgens SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans kijkt zijn partij anders naar het perspectief van Amstelveen dan het college van B en W en het merendeel van de gemeenteraad en zijn SP’ers van nature ongeduldig. Maar dat het roer radicaal om moet, is voor sommige politici een brug te ver, zei hij. “Dus vraagt de SP kleine doch niet onbelangrijke stappen te nemen in een perspectiefverandering.” In twee moties, die beide werden aangenomen, stelde hij voor meer bankjes als ontmoetingsplekken te plaatsen in wijken en de minimakinderen gratis een ID-kaart te geven, die nodig is vanaf het veertiende levensjaar, op vertoon van hun Amstelveenpas.  Tegen de eerste waren de fracties van Actief voor Amstelveen (AVA), zelf indiener van vijf moties, en BVNL, die ook tegen de tweede SP-motie was, omdat daarin alléén minima werden genoemd.

Maar het roer moet radicaal om, vond de SP, die zeventien jaar geleden al protesteerde tegen de sloop van sociale huurflats aan de Carmenlaan, waarvoor nog niets anders werd gebouwd en moties daartoe het steeds niet haalden in de gemeenteraad. Er zijn wel eens eerste palen geweest, maar daar bleef het volgens de fractie bij. “Het woonbeleid landelijk, regionaal en lokaal moet drastisch veranderen’’, zei hij. “Speculanten, vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars en monopolistische woningcorporaties hebben te veel macht. Wat was het mooi geweest als we in de nieuwe wijk de Scheg, hadden kunnen ontwikkelen omdat de grond in eigendom van de gemeente was, het was gewoon landbouwgrond de goedkoopste die je kunt hebben.” Hij pleitte voor een gemeentelijk of regionaal woningbedrijf onder democratische controle, waar bewoners – zowel kopers als huurders – de zeggenschap hebben in plaats van (verkopende en verhurende) eigenaren. Tot de mogelijkheden om speculatie tegen te gaan, behoren volgens hem onteigening, opheffing van het kraakverbod, een leegstandsverordening met afschrikwekkende boetes en de mogelijkheid een pand te confisqueren. “Dat alles is niet realiseerbaar met alleen gemeentelijk beleid, maar als de gemeente zich voor zulke maatregelen hard zou maken – en dat liefst samen met andere gemeenten – dan zouden we eindelijk weer de regie kunnen pakken op Volkshuisvesting in plaats van de rol van op zijn best bemiddelaar tussen partijen maar vaak ook lobbyist bij ontwikkelaars om ze warm te laten lopen voor de plannen die wij hebben.”

Ook volgens 50Plus moet ‘wonen’ op de eerste plaats staan en dan niet alleen tijdens verkiezingen. Woningen voor jongeren en ouderen en het omlaag brengen van de wachttijden, die in Amstelveen langer zijn (19 jaar) dan in heel de regio. Sjaardema kwam met een motie waarin hij voorstelde het via een lokale stichting betaalbare woningen te bouwen en die zelf als gemeente toe te wijzen. Maar behalve van Actief voor Amstelveen, Belang van Nederland, CDA, ChristenUnie en SP kreeg hij daar verder geen steun voor. De andere fracties, inclusief de coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen), waren tegen.

Miljoenen

De VVD steunde het financiële beleid. Fractievoorzitter Jet Smit maakte een compliment aan B en W en zei dat haar partij een degelijk financieel beleid voorstaat, wat niet wegneemt dat voor het eerst, wegens grote bouwprojecten, zoals de nieuwe wijken De Scheg en Nieuw Legmeer, een miljoenen-duik in de spaarpot van de gemeente moet worden genomen en bezuinigingen op stapel staan. Maar volgens Smit kan de gemeente door het degelijke beleid trots blijven investeren in de stad, waar volgens de VVD ook een excellente OV-structuur heerst. “We bouwen nieuwe scholen, ontwikkelen de Poeloever, vernieuwen de cultuurstrip, geven het Stadshart een broodnodige facelift (en mensen wat gaat het leuk worden), verduurzamen het gemeentelijke vastgoed, zorgen dat sportvoorzieningen op peil blijven, ondersteunen huisartsen bij vestiging in Amstelveen en het tekort in de jeugdzorg pakken we nu structureel op,” zei ze. Maar haar fractie zou ook graag zien dat er wat meer aandacht wordt besteed aan het verstevigen van die bestaande wijken.  De groep middeninkomens in Amstelveen, door Smit een ondernemersstad genoemd, blijft achteruitlopen en er is volgens de VVD voor die categorie te weinig woonruimte in het middel dure huur- en koopsegment.

Antisemitisme

De grote Joodse gemeenschap in Amstelveen heeft volgens de VVD extra te maken heeft gekregen met antisemitisme, bedreigingen, uitsluiting en discriminatie. Daar had ook Actief voor Amstelveen (AVA) het over, die met een door de VVD gesteunde motie kwam, waarin werd gepleit voor een grotere bijdrage aan de beveiliging van Joodse scholen waar veel Amstelveense kinderen onderwijs volgen. GroenLinks en SP stemden tegen. Van Schiphol houden veel burgers, maar zij hebben het er soms ook moeilijk mee, zei Smit. De luchthaven is een werkgever en economische motor, zowel verbinder als vervuiler en slaapverstoorder, zei Smit. Dat er deze zomer achtduizend extra vluchten over de stad denderen, was een bericht dat haar fractie naar haar zeggen heeft overdonderd en waarvoor die fractie eerder compensatie vroeg. “Wij hebben het idee dat bijvoorbeeld het Schipholfonds als donor een optie zou kunnen zijn.” Overigens is de VVD nog steeds van mening dat Lelystad open zou moeten gaan voor bijvoorbeeld vakantievluchten. De fractie lijkt het nu eens te zijn met Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat het slopen van het zwembad de ‘Meerkamp’ en nieuwbouw de oplossing voor de technische en financiële problemen die anders op de gemeente afkomen. De door bbA en D66 ingediende motie die voorziet in niet te wachten tot 2028 voor een onderzoek ter zake maar dat al in 2026 te laten plaatsvinden, krijgt dan ook steun van de VVD. Heel de gemeenteraad bleek het daar nu trouwens mee eens.

Internationalisering

De PvdA betreurt het dat in de internationale stad Amstelveen de polarisatie is toegenomen. De laatste tijd verhardt het debat, zei fractievoorzitter Esther Veenboer. Dat mensen halen hun informatie vaak bij social media en lopen daardoor kans in hun eigen bubbel te zitten, vond ze. De fractie diende overigens de motie van de SP over de bankjes mede in en dat sluit helemaal aan bij haar gedachten over verbinding. De PvdA zet in op wijken en buurten waar mensen naar elkaar omzien en elkaar een handje helpen, zei Veenboer. “Een inclusieve samenleving waarin we omkijken naar elkaar en naar wat ons bindt en niet naar wat ons verdeelt. Waar mensen in nood fatsoenlijk worden opgevangen. Want zijn wie je bent en behandeld worden met waardigheid en respect zijn fundamentele burgerrechten. Bij gelijke rechten hoort ook kansengelijkheid.”

Braingain

De PvdA vindt het essentieel dat statushouders hun talenten de ruimte krijgen om tot bloei te laten komen. “Daarom moeten we niet alleen investeren in huisvesting, maar ook in taalonderwijs, onderwijs, werk en sociale integratie”, vond Veenboer, die de motie ‘Van brainwaste naar braingain’ van GroenLinks mee indiende, die vraagt in een gemeentelijk onderzoek gericht op het meer benutten van  statushouders met soms hogere opleidingen. “Blijf zoeken naar en investeer in de taalvaardigheid van (oud-) inburgeraars en niet inburgeringsplichtige werkzoekenden met een taalachterstand”, zei ze.

Het financieel beeld is volgens haar gematigd positief. “Een ravijnjaar in 2026 zien wij niet”, zei Veenboer en algemene reserve vindt ze gezond. “Maar als we al onze wensen willen blijven uitvoeren teren we in op onze spaarcenten. Het doel van een gemeente is niet zoveel mogelijk geld op te potten, maar juist het inzetten ten gunste en behoeve van de Amstelveense inwoners, instellingen, bedrijven enzovoort. Natuurlijk moeten we blijven zorgen dat we geen onnodige financiële risico’s lopen en dat we een onverwachte gebeurtenis met grote impact kunnen opvangen en nog steeds aan onze verplichtingen kunnen voldoen. De ondergrens van de risico buffer die wij daar als Raad voor hebben gesteld is vijftien miljoen euro en die tikken we de komende jaren net niet aan. Oppassen dus.”

Tegenbegroting

Hoewel het CDA een ‘tegenbegroting’ had, waarin onder meer fel werd geprotesteerd tegen de OZB-verhoging, stemde de fractie toch in met de Perspectiefnota. Een door die fractie ingediend amendement om de lokale tv-zender € 100.000 meer te geven, waardoor het totaal op € 240.000 komt een streekomroep zou kunnen ontstaan als ‘onafhankelijke lokale journalistiek’ kreeg maar minder dan een derde van de raad mee, omdat de complete coalitie plus bbA tegen waren. Ook het CDA-amendement om de OZB net verder te laten stijgen kapseisde.

En hoewel D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven zich doorgaans niet wil bezighouden met wat hij ‘landelijke thema’s’ noemt, ontkwam hij er deze keer niet aan onder meer er op te duiden dat bij het nieuwe kabinet de duurzaamheid niet ‘over houdt’. Zijn functiegenoot van GroenLinks, Lennart de Looze, sprak over een radicaal rechts kabinet waarvan weinig is te verwachten.  Lokaal kan de energietransitie volgens hem sneller en had hij moeite met veel van de politieke keuzes van B en W. Hij diende een motie in die zegt dat het positieve overschot van het parkeerbeleid naar het mobiliteitsfonds moet, om een extra impuls te geven aan ‘duurzame, ruimte besparende en actieve mobiliteit, in lijn met de vigerende mobiliteitsvisie.’ Een krappe meerderheid van de gemeenteraad (51%) was het daar mee eens, zodat de motie met negentien stemmen voor en achttien tegen werd aangenomen. Vóór stemde onder meer de coalitiepartijen PvdA en D66, alsmede Actief voor Amstelveen, ChristenUnie, GroenLinks en de SP. Tegen waren 50Plus, Belang van Nederland, Burgerbelangen Amstelveen, CDA, Goed voor Amstelveen en VVD.

Doorstroming

De doorstroming op de woningmarkt, waar B en W nog steeds in geloven, komt er volgens fractievoorzitter Pieter Montelbaan van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maar bekaaid vanaf. “In de Perspectiefnota staat dat met name projecten met sociale woningbouw welwillend tegemoet worden getreden”, zei hij. Wat de doorstroming betreft mist de fractie de toevoeging dat er op korte termijn aantrekkelijke huisvesting voor ouderen moet komen, in overeenstemming met  de Woonzorgvisie. “De tijd dringt door de vergrijzing”, vond Montelbaan. Daarom kwam hij met de motie om de 41 ‘zorggerichte’ woningen aan de Maccabiadelaan direct voor zorgbehoevenden te bestemmen en niet de eerste vijf jaar aan vluchtelingen te geven. Die motie kreeg de instemming van de gehele raad, behalve van de PvdA.

Een tweede motie van bbA kreeg alleen de fracties van Actief voor Amstelveen en de VVD mee. Die hield in dat de naam van het station Amsterdam-Zuid wordt veranderd in Amsterdam (Zuid)-Amstelveen.

Foto: In de vergadering van de gemeenteraad nam burgemeester Tjapko Poppens ook de belofte af van de nieuwe kinderburgemeester.

2 REACTIES

  1. Jet Jubel van de VVD jubelt uiteraard in alle toonaarden over het beleid in Amstelveen. Dat daarbij de lokale VVD-bobo’s elkaar nog wel eens de bal willen toespelen mag de pret niet drukken. Jet ,het is gewoon een leugen dat het zo goed gaat in Amstelveen. Een stad waar je 20 jaar moet wachten op een woning in de soc sector, maar waar wel Jet en kompanen onder 1 deken liggen met de huizenmarkt om marktconforme huizen te bouwen. Jet , uw partij heeft alleen wat gedaan voor de beterbemiddelden en expats . De rest mocht gewoon oprotten naar de buitengewesten als Lelystad en Almere.

    En wat betreft onderwijs. Had u niet een deal kunnen maken met Amsterdam wat betreft toegang tot hun musea , Artis ,Amsterdampas enz. U heeft zich daarin wel uitermate passief opgesteld.

    Ook wat assertiever wat betreft het ov in de regioraad in samenwerking met de andere randgemeenten van Amsterdam , want in dit ondemocratische bestuurslichaam is de invloed van Amsterdam wat mij betreft te groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.