Leegstand winkels neemt af, het aantal banen in de detailhandel neemt toe. In Amstelveen kwamen er bijvoorbeeld de laatste twee jaren 410 banen in de detailhandel bij. In heel de deelregio Amsterdam 3.110 banen. Dat blijkt uit een monitor Detailhandel Noord-Holland augustus 2018.
Er was sprake van een sterke groei in Amstelland-Meerlanden, waar er 1.590 banen bijkwamen. In Diemen nam het aantal met ongeveer 350 en in Haarlemmermeer met 680 toe. Bij een derde van de Noord-Hollandse gemeenten was er in 2016, toen het banenaantal et sterkst groeide juist sprake van een lichte afname van de werkgelegenheid; onder meer in Edam-Volendam, Heerhugowaard en Hoorn (-60 banen) en Castricum, Bergen en Purmerend (-50 banen).
Het aantal winkels neemt licht af en het aantal plannen voor nieuwe winkels is stabiel. Er zijn wel verschillen in leegstand en toekomstbestendigheid van de Noord-Hollandse winkelcentra.
Leegstand daalde
Winkelleegstand daalde in de provincie Noord-Holland naar 5,8% en ligt daarmee onder het landelijk gemiddelde (7,2%). Tussen de regio’s en gemeenten zijn wel verschillen. Zo daalt de detailhandel in kleinschalige buurt- en centrumgebieden en stijgt deze in met name grotere wijkcentra.
De Noord-Hollandse winkels leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan de economie, maar ook aan de werkgelegenheid. De winkelbranche is goed voor 9% van alle banen in de provincie. De werkgelegenheid nam toe met 3,4% tot 145.526. Groei is er vooral in Amsterdam en Amstelland-Meerlanden; een derde van de Noord-Hollandse gemeenten laat een lichte krimp zien.
Het aandeel banen bij postorderbedrijven en internetwinkels groeide het afgelopen jaar naar 8%. Deze groei komt vrijwel geheel voor rekening van Amsterdam. Door de relatief hoge huurprijzen (€ 45.000-€ 96.000 per jaar) zijn veel huurders vaak genoodzaakt om met de huur van de winkelruimte te stoppen en de winkel sluiten.
Toekomst
Voor het eerst brengt de monitor ook in kaart hoe toekomstbestendig winkelgebieden in Noord-Holland zijn. Dit gebeurt op basis van een risicoprofiel en de verwachte bevolkingsontwikkeling. Een aantal kleine kernen en buurtcentra staat er relatief goed voor, zoals Zwaagdijk, Hoogwoud, Obdam en Edam. Ook buurtwinkelcentra als IJburg (Amsterdam), Seinhorst (Hilversum) en Weidevenne (Purmerend) hebben een goed toekomstperspectief. Enkele centrumgebieden in middelgrote centra en enkele Amsterdamse wijkcentra lijken minder goed voorbereid op de toekomst.
In Noord-Holland zijn 145.520 banen in de detailhandel, 9% van de werkgelegenheid. De flexibilisering (meer parttime, minder fulltime banen) neemt verder toe. De groei is ook zichtbaar in het aantal banen per 1.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte (van 33 naar 35), een belangrijke economische indicator voor detailhandel.
Verkooppunten
Het aantal verkooppunten in Noord-Holland bleef dalen tot 16.567 winkels. Het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlakte nam weer toe en is met 4,3 miljoen op het niveau van 2016. De leegstand in Noord-Holland nam af van 6,2% naar 5,8%. Dit is onder het landelijke gemiddelde van 7,2%. Er blijven grote verschillen in leegstand tussen de regio’s en gemeenten. Zo zijn er regio’s met relatief grote leegstand (IJmond 12%, Gooi en Vechtstreek en Kop van Noord-Holland 7%) en regio’s met relatief kleine leegstand (Amstelland-Meerlanden en Amsterdam 4%).