Hoewel natuurorganisaties er fel tegen zijn en naar de rechter stapten, deelde die hun bezwaar niet. Als het aan de rechtbank ligt, wordt in de Amstelveense achtertuin Diemen door Vattenfall de grootste biomassacentrale in het land gebouwd. De Amstelveense politiek zwijgt, omdat het nu eenmaal een andere gemeente betreft. Tegen het vonnis gekante natuurbeschermers gaan in hoger beroep.
Dat stikstof en CO2-uitstoot door de bouwplannen van Vattenfall zullen toenemen, heeft volgens de rechtbank niets te maken met waar het om gaat. De provincie heeft vergunningen afgegeven en het bedrijf voldoet aan de daarmee verband houdende eisen, vindt de rechter. Er zit ‘ruimte’ in die vergunningen, omdat dat Vattenfall enkele gascentrales op het terrein minder zou laten draaien.
Stikstof
De natuurorganisaties zijn verenigd in het Comité Schone Lucht en werkten samen met Natuurmonumenten. Zij vinden dat verbranding van biomassa zorgt voor meer CO2 en ontbossing en er bovendien meer stikstof vrij komt, die het vlakbij gelegen Naardermeer bedreigt.
De rechter vond die argumenten niet relevant en keek alleen naar de vergunningen. Overigens vonden de tegenstanders dat de provincie Vattenfall wel veel ruimte in de vergunningen gaf aan meer stikstof dan de gascentrales deden. Maar biomassa hoort om onverklaarbare redenen tot de duurzame brandstof. Of de politieke klimaatdoelstellingen daarmee worden gehaald, is voor de rechter een niet relevante vraag.
Raad van State
Intussen neemt de publieke afkeuring van biomassacentrales toe en daarom is het de vraag of Vattenfall wel op de subsidie van het rijk kan blijven rekenen. Die bedraagt de komende tien jaar ongeveer bijna 400 miljoen euro. Volgens het bedrijf worden daarvoor geen bomen maar alleen ‘bijproducten va de bosbouw’ gebruikt. Maar dat gelooft men steeds minder.
De tegenstanders van de biomassacentrale in Diemen denken via de Raad van State alsnog hun zin te krijgen.
Dat de Amstelveense politiek daar over zwijgt , omdat het een andere gemeente is, is baarlijke onzin. In het verleden heeft zij ook uitspraken gedaan over Schiphol namelijk. Dus waarom niet over die biomassacentrale.
De rechter kijkt alleen naar vergunningen e.d. Die zullen best wel kloppen.
Ik denk dat nu politiek aan zet is, op aandringen van de bevolking en maatschappelijk organisaties. Nou, mevrouw Floor Gordon, nu moet u eens echt gaan waarmaken waar uw partij voor staat.
Bent u hier landelijk tegen ga dan naar de landelijke petitie van Comité Schone Lucht. Diverse organisaties zoals het longfonds en gerelateerde verenigingen steunen dit ook. U kunt het ook delen op de diverse fora van uw politieke partij.