Onder grond dreigt het zo langzamerhand een zooitje te worden in Amstelveen, wat leidingen, kabels en wortels van bomen betreft. Tel daarbij op dat de afwatering steeds moeilijker gaat en bijvoorbeeld de energietransitie enorme veranderingen teweeg brengt. Kortom: Er is meer regie nodig op zowel wat er boven de grond als daaronder gebeurt. Daarom komt de gemeente met een concept-visie ‘Ondergrond Amstelveen’, waarop trouwens ook inwoners nog kunnen reageren, voordat die visie door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Er moet meer zicht komen op de Amstelveense bodem, vindt de gemeente, want de druk op de boven- en ondergrond neemt toe. In het document staat hoe men de ondergrondse ruimte optimaal en integraal kan benutten.

Ruimtegebruik

Er komen meer woningen, maar ook energietransitie (met nieuwe netwerken), klimaatadaptatie en de mobiliteit vragen om ruimte. Wat bovengronds zichtbaar is, heeft dikwijls grote gevolgen voor ruimte en infrastructuur daaronder. En toch wil Amstelveen een groene gemeente blijven, zegt wethouder Floor Gordon (duurzaamheid, groenbeheer, ruimtelijke ordening). “Een visie op de ondergrond is daarvoor dringend nodig.”

Visie en uitvoering

Zowel binnen de gemeente als bij nutsbedrijven en marktpartijen bleek behoefte aan meer regie op de ondergrond, waarvan de omvang afhankelijk is van de locatie. Gebieden waar bijvoorbeeld parkeren, wateropvang en warmteleidingen een plek in de ondergrond opeisen, vereisen een striktere regie. In een vroeg stadium zullen daar de ondergrondse en bovengrondse voorzieningen op elkaar worden afgestemd, zegt de gemeente. Tegelijk wil zij er voor zorgen dat door toevoeging van functies de kwaliteit van de bodem niet achteruit gaat. En dat bij de inrichting van de openbare ruimte meer samenhang tussen de boven- en ondergrondse functies bestaat. Er komen bijvoorbeeld standaard straatprofielen die anticiperen op de energietransitie.

De concept Visie en Uitvoeringsprogramma Ondergrond Amstelveen ligt van 20 mei tot en met 30 juni ter inzage en men kan daarop kan reageren. Zie voor meer info www.amstelveen.nl/ondergrond.

1 REACTIE

  1. Wanneer bodem en natuur behouden moeten worden, is het natuurlijk van belang dat hier aandacht aan wordt besteed. Hopelijk worden alle voorzieningen goed op elkaar afgesteld. Verontreiniging en bodemkwaliteit blijven belangrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.