Opnieuw doet de gemeente een beroep op haar inwoners de volgende generatie ‘rookvrij’ te laten opgroeien. Zij haakt deze keer in bij de Wereld Niet Roken dag op 31 mei.

Dar is een dag om stil te staan bij preventie, aanpak en gevolgen van roken.

Sterven

Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland door roken en enkele duizenden door meeroken, meldt de gemeente. ‘Dit is meer dan het aantal doden als gevolg van drank- en drugsgebruik, misdaad en verkeer bij elkaar.’

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) constateert dat de helft van de met roken beginnende mensen aan de gevolgen daarvan overlijdt. “Als we ernstige en veelvoorkomende ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekten willen terugdringen, vraagt dat een stevige ook gemeentelijke aanpak om het aantal rokers te doen verminderen. Daarom is de gemeente actief met voorlichting en cursussen voor jongeren en volwassenen.”

Inzet
De gemeente heeft een gezonde omgeving als een van de pijlers van haar beleid.  Dat komt er op neer dat jongeren niet beginnen niet met roken en rokers ermee stoppen. De gemeente wil roken ontmoedigen om gezondheidsschade door (mee-)roken te verminderen en maatschappelijke kosten van roken te beperken.

Wethouder Frank Berkhout (Onderwijs en Jeugd) pleit er voor dat kinderen de kans krijgen rookvrij op te groeien, in een rookvrije omgeving, met goede voorbeelden om zich heen. “Zodat er in 2035 een rookvrije generatie is”, zegt hij. Volgens hem zetten B&W zich volledig daarvoor in. “Natuurlijk is stoppen moeilijk, dat heb ik zelf ook ondervonden vroeger.” Zij advies is gebruik te maken van de beschikbare hulp.

Inwoners  

In de afgelopen jaren zijn o.a. alle openbare speelplekken, sportclubs en openbare gebouwen rookvrij verklaard en zijn er stoeptegels met het rookvrij-logo neergelegd. De Amstelveense campagne was vaak een voorbeeld voor andere gemeenten, vertelde wethouder Van Ballegooijen woensdag in een raadscommissie.

Ook de inwoners worden betrokken, bijvoorbeeld door een wedstrijd voor het beste idee om Amstelveen rookvrij te maken, vorig jaar gewonnen door Anna en Saskia, twee basisschoolleerlingen die een eigen campagne : http://kinderentegenroken.nl/ hebben bedacht en uitgevoerd. De GGD en Brijder ondersteunen voortgezet onderwijsscholen en leerlingen met het geven van voorlichting. In het najaar gaat er weer een cursus van start voor inwoners met een laag inkomen die willen stoppen met roken.

Wie wil stoppen met roken en daarbij hulp bij nodig heeft, c.q. goede plannen heeft voor een rookvrije generatie kan dat de gemeente laten weten via rookvrij@amstelveen.nl. Dit e-mailadres is ook te gebruiken als men hulp wil bij het rookvrij maken van een organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.