Zeven plaatselijke basisschoolgroepen doen mee aan de E-waste Race. Het project is dinsdag 18 mei officieel gestart met een digitale gastles op de Michiel de Ruyterschool door wethouder Floor Gordon.

Deelnemende teams zamelen vier weken lang zoveel mogelijk klein elektronisch afval (E-waste) in, zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden.

Hergebruik

Volgens wethouder Floor Gordon (afvalbeheer, natuur- en milieueducatie) combineert het educatieve project bewustwording over hergebruik van afval met een ludieke inzamelwedstrijd. “Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het belang van hergebruik van elektronisch afval.“

Ophalen

Omwonenden van de deelnemende scholen Michiel de Ruyter, International School of Amsterdam, De Zwaluw, De Bloeiwijzer en De Pionier kunnen tussen

24 mei en 17 juni gratis hun klein elektronisch afval door de leerlingen laten ophalen. Melden via www.ewasterace.nl. Het gaat om bijvoorbeeld een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje, maar ook oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder

E-waste. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde elektronisch afval en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje.

Bewustwording

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen, zegt de gemeente. De organisatie E-waste Race verzorgt daar gastlessen over.

De helft van het Nederlandse elektronisch afval wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast, terwijl van sommige apparaten 95% van de onderdelen hergebruikt kan worden.

1 REACTIE

  1. Ik vind een competitie i.d. demotiverend werken. Een Zwaluw is een dorpsschooltje in de Nes. Die heeft dus al geen schijn van kans om te winnen. Andere scholen zijn veel groter. Zij zullen dus ook meer ophalen. Een onzalig idee dus.
    Wel vind ik goed dat ze een inzamelingsactie actie doen, maar geef dan elke school wat naar verhouding van de grootte en de ingeleverde spullen. Zo maak je iedereen bewust en heeft elke school wat leuks voor de kinderen.
    Een Floor Gordon had dat toch moeten beseffen als ze één tel had doorgedacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.