Om de programmering van het Openluchttheater uit te breiden en te onderzoeken of die (met een dak er boven) ook in de winter mogelijk is, krijgt Stadsdorp Elsrijk, die het theater vijf jaar geleden weer opende, dit jaar € 13.500 gemeentelijke subsidie. “Ze krijgen jaarlijks bijna niets en als er nou één organisatie goed werk in de buurt doet, is het wel Stadsdorp Elsrijk,” zegt cultuurwethouder Herbert Raat. Hij wijst op de vele vrijwilligers die in de wijk actief zijn.

Vijf jaar geleden bliezen buurtbewoners met hulp van de gemeente openluchttheater Elsrijk met succes nieuw leven in. Sindsdien komen steeds meer (wijk)bewoners af op de voorstellingen. Daarom wil bewonersgroep Stadsdorp Elsrijk de programmering graag uitbreiden.

Maatschappelijk

Het jaren geleden gesloten theater werd in 2015 heropend voor wijkbewoners en trekt inmiddels publiek uit heel Amstelveen. Wat begon met enkele voorstellingen per jaar, groeide inmiddels uit tot vorig jaar twaalf met gemiddeld 150 tot 200 Amstelveners. De vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk willen volgens de gemeente deze groei graag doorzetten en verder professionaliseren. Zonder overigens de maatschappelijke functie ­- het bijeen brengen van inwoners – uit het oog te verliezen.

Educatieve functie

Rudolf Switser van Stadsdorp Elsrijk (links) en wethouders Raat en Floor Gordon bij Openluchttheater-Elsrijk.

“Het openluchttheater in een postzegelpark in het hart van Elsrijk was lange tijd hét theater van Amstelveen”, zegt Raat. “Er ligt veel geschiedenis waar we zuinig op moeten zijn. Het is fantastisch dat buurtbewoners zich hard maken voor behoud van het theater en hiermee niet alleen een buurtfunctie vervullen, maar inwoners uit heel Amstelveen bijeen brengen.”

Volgens hem juicht de gemeente toe dat het theater ook een educatieve functie wil vervullen voor de scholen in de wijk. “Dat past in ons streven om de gemeente met de beste cultuureducatie van Nederland te worden.”

Flexibel dak

Met de eenmalige subsidie van 13.500 euro wil Stadsdorp Elsrijk zich de komende jaren richten op een ‘flexibel dak boven het hoofd’, onderzoeken of er naast een zomer- ook een winterprogrammering te realiseren is en wordt er geïnvesteerd in pr en communicatie.

Historie

Openluchttheater Elsrijk in Park de Ruyschlaan vlakbij de Kruiskerk dateert uit 1948 en werd druk bezocht tot in de jaren zeventig. Door de komst van een cultureel centrum in het Stadshart werd het op een gegeven moment niet meer gebruikt. In 2015 zijn het podium, de coulissen, de toegangspoorten en de zaal door de gemeente Amstelveen en vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk opgeknapt en weer in gebruik genomen.

1 REACTIE

  1. Overal wordt bezuinigd op allerlei subsidies, waar ook hordes vrijwilligers bij zijn betrokken en daar kan het plotseling wel. Wanneer krijgt de Keizer Karelparkbuurt trouwens eens een echt buurtcentrum, zoals de Meent , Bolder en Alleman. En niet enkel het MOC waar ook andere instanties in zitten. Ik heb namelijk nu al vernomen dat de schildersclub in de Meent naar alle waarschijnlijkheid misschien zal moeten verkassen. Hiervan zijn in hoofdzaak 55 plussers lid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.