Al eerder schreef ik dat de regionale samenwerkingsverbanden lijken op de Europese Unie. Beide missen in feite de democratische legitimiteit. Er is weliswaar een ontzettend veel geld kostend groot Europees Parlement, maar dat kan niet eens zeggen waar het zelf wil vergaderen, in Brussel of in Straatsburg. Er kwam daar trouwens als voorzitter van de Europese Commissie uit het niets Ursula von der Leyen naar voren, totaal iemand anders dan de twee waaruit men in Europa kon kiezen. Lachertje dus.

Misschien is het nog erger met de regio. Wijlen PvdA-raadslid Harry van den Bergh begon er steeds meer op te wijzen dat bijvoorbeeld de metropoolregio Amsterdam (MRA) eigenlijk ondemocratisch wordt bestuurd door een groep burgemeesters en wethouders.

Coalitie

Van den Bergh keerde min of meer terug tot de sociaal democratische principes, bijvoorbeeld toen het om het woningmarkt ging, waarover hij zei dat doorstroming – basis van het het beleid van de coalitie – een fictie is. Zijn opvattingen kwamen hem blijkbaar op een onverkiesbare plaats te staan, want de PvdA zag die coalitie al schitteren, waarna hij de eer aan zichzelf liet.

De volstrekt ondemocratische gang van zaken in de regio en de EU duwt ons de ene na de andere Brusselse wet door de strot. D66 is daar blijkbaar een voorstander van en wil eigenlijk steeds meer macht in de Belgische hoofdstad hebben. Ook als daar wetten worden bedacht die volledig de Nederlandse natie, inclusief Amstelveen, schaden. Plaatselijk is zelfs een omslachtige Europese aanbesteding verplicht.

Brussel

Het EU-Parlement kan hoog en laag springen, uiteindelijk beslissen de commissarissen, onder wie de visserij en tuinbouw (en andere sectoren) pestende Frans Timmermans, die heel het continent wil opzadelen met zijn minimaal duizend miljard euro (en veel meer) en ruimte kostende oplossing voor wat hij als het klimaatprobleem ziet. De weg naar de toekomst is volgens hem geplaveid met de ouderwetse middelen, zoals windmolens, die hebben bewezen nergens op te slaan.

Ik vraag mij af hoe dat in Amstelveen moet als op den duur de Nederlandse wetgeving in wezen steeds meer in Brussel wordt ontwikkeld. De democratie krijgt een optater, maar nochtans willen uitgerekend Democraten blijkbaar de wetgevende macht overdragen aan een klein gezelschap. Persoonlijk vraag ik mij af in hoeverre de lokale fractie van die club, de één na grootste in liberaal Amstelveen, tegenover die internationale ontwikkelingen staat. Want die komen natuurlijk via Den Haag in Amstelveen terecht. Brussel beslist en democratie is daar ver te zoeken. Er is wel een parlement, maar dat heeft dus heel weinig te zeggen, want de commissarissen in de Europese Commissie beslissen. De regio gaat dezelfde kant op, met instemming van de fractie van D66 in de gemeenteraad. Die demonstreert daarmee dat democratie een illusie is. Een mooie overigens. Maar het blijft een sprookje….

1 REACTIE

  1. Jammer dat deze colomn zich niet enkel richt op het ondemocratische gehalte van de regioraad. Zo zou hij een heel stel zaken kunnen opnoemen waar de regioraad zich eigenlijk mee bezig houdt wat zich vaak aan het zicht van de burger onttrekt. . Dat zijn beslist niet alleen zaken als wonen, maar ook economie, ov, infrastructuur enz.Vele burgers denken nog dat een gemeente hier over beslist gezien de reacties van burgers bij Amstelveenz. bij bepaalde onderwerpen.
    Tevens is van belang hoe de regioraad is samengesteld. Dit gaat naar evenredigheid van het aantal inwoners van de aangesloten gemeentes. In de praktijk komt het er dan op neer dat Amsterdam de meeste invloed heeft. Leuk te zien aan het matige ov hier. Sneltram is een goede verbinding, maar in vele wijken in onze gemeente is het ov matig geregeld of ronduit slecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.