Dat er een integrale gebiedsvisie komt voor de hele strook aan de oostkant kan de Bovenkerkerweg vinden ze prima, maar op voorstel van de drie coalitiepartijen (VVD, D66 en PvdA) komt er eerst één voor de vervanging van de kantoorgebouwen aan de Bovenkerkerweg 2-8. En dat willen die drie toch nog even kwijt, al stond het al in verslaggeving via de media. Ze wijden er dus persbericht aan dat het toch echt hún voorstel was.
Het gemeentelijke beleid komt er eigenlijk op neer dat de men een tandje minder wil dan het eerder beoogde onstuimige bouwen van appartementenkolossen en villa’s. Met die integrale visie en de motie was woensdag de hele gemeenteraad het eens.
Middenhoven
Die motie, ondersteund door oppositiepartijen als het CDA, kwam niet uit de lucht vallen, want de geplande woningbouw aan de Bovenkerkerweg 2-8 leidde tot massaal verzet van omwonenden. De kantoorpanden in Middenhoven aan de oostzijde van de Bovenkerkerweg, zullen naar verwachting de komende jaren wijken voor die woningbouw, maar over hoe dat dan kan, moet men zich nog even bezinnen, binden de drie.
Groene rand
De diverse eigenaren in het gebied bereiden elk hun eigen project voor. De initiatiefnemer voor project Bovenkerkerweg 2-8 heeft het plan om ter plaatse van de twee verouderde kantoorpanden vier appartementengebouwen te realiseren, variërend van 6 tot 14 bouwlagen, wat dus tot de onrust leidde. Omdat men de geplande appartementengebouwen te hoog vond, de voorzieningen in de wijk ontoereikend en parkeeroverlast te groot. “Ook zijn ze bang dat de groene rand van hun wijk aangetast wordt”, zeggen de drie.
Omwonenden
Toch beschouwen de het als een dilemma voor de Amstelveense politiek dat er woningen moeten komen, om de nood op dat gebied te stillen, maar ook het groen moet blijven. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch herhaalde tijdens de raadsvergadering dat zijn partij nog altijd voor ‘betaalbare huizen’ is, zonder er overigens bij de melden wat voor hem dan onder betaalbaar met worden verstaan. En tegelijk moet met bij de blokkendozen die verrijzen volgens hem wel ‘luisteren naar omwonenden’ en rekening houden met hun zorgen en belangen.
Leefomgeving
Intussen is het onduidelijk wat er van de bestaande plannen voor Bovenkerkerweg 2-8 nog terecht komt, gelet op de golf van protest uit de buurt. VVD-raadslid Arjan Gerritsen vindt in elk geval dat bij de uitwerking de projecten niet afzonderlijk, maar als onderdeel van de herontwikkeling van het gehele gebied moet worden bekeken. “Focus daarbij op de kwaliteit van de leefomgeving en betrek omwonenden erbij.”
Dat stond eigenlijk ook in de motie van de coalitie, die uiteraard door B&W werd overgenomen, na trouwens de dreun van de hele gemeenteraad. En D66 kwam met de motie Groennorm aan, die ook unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen. “Daarmee voorkomen wij dat er ingebreid wordt op de kwaliteit en kwantiteit van groen binnen het plangebied’, zei D66-raadslid ruimtelijke ordening Tawros Aslanjan.