Om tegen het besluit van de gemeente Amsterdam in het vervolg het Bostheater in het Amsterdamse Bos geen subsidie meer geven te protesteren, heeft het theater een petitie opgesteld. Het gaat om haar behoud, zegt die. Als alle toeschouwers tekenen, zijn dat 60.000 handtekeningen. Want zoveel mensen komen jaarlijks genieten van theatervoorstellingen, dans, concerten en jeugdtheater staat er in de petitie. https://petities.nl/petitions/behoud-het-bostheater?locale=nl
Amstelveen gaf onlangs een subsidie van 45 mille aan het theater om het seizoen door te komen, maar dat is natuurlijk niet genoeg om te blijven bestaan. Het theater verliest de structurele subsidie van gemeente Amsterdam, zegt het zelf. “Het doek dreigt te vallen voor het grootste openluchtpodium van de stad, ondanks een positief advies van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK).
Verbijsterd
“We zijn verbijsterd, boos, verdrietig en heel erg strijdbaar. We laten het hier uiteraard niet bij zitten en roepen de wethouder en de gemeenteraad op met een oplossing te komen voor het te laat is”, zegt het Bostheater.
“Zonder subsidie moeten we stoppen met alles waar we met hart en ziel voor staan: voor een theater met een breed, gevarieerd aanbod, laagdrempelig en met hoge artistieke kwaliteit. Het Bostheater is een podium waar gerenommeerde theatergezelschappen, bekende muzikanten en aanstormend talent naast elkaar staan.”
Onvergelijkbaar
“Een avond in het Bostheater is met niets te vergelijken”, zegt het verder. “Bezoekers, acteurs, muzikanten, vrienden en vrijwilligers, wie is er niet gevallen voor de magische sfeer van dit podium in de buitenlucht? Een vriendelijk prijsbeleid, geen rangen en standen, en de picknick op de tribune zijn onderdeel van wie we zijn en willen blijven. Dit alles staat op het spel als er nu niets gebeurt.”
Boom
“Het openluchttheater is in 36 jaar stevig geworteld in het Amsterdamse culturele veld; een boom die in 36 jaar is gegroeid, kun je maar één keer kappen.” De handtekeningen onder de petitie ‘Behoud het Bostheater’ wordt de wethouder en de Amsterdamse gemeenteraad aangeboden, voor 16 september, als de raad beslist.
Men kan dat theater toch slapende houden en dan weer opstarten met een nieuwe formule. Volgens mij moet het best mogelijk zijn om in de toekomst meer toeschouwers te krijgen. Er kunnen overdag ook best voorstellingen voor kinderen en ouderen gegeven worden. Anders wordt het net zo’n theater wat weer 10 á 15 jaar ligt te verpauperen en wat men daarna weer voor een gigabedrag op moet knappen.