Zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus mogen vrijwilligers van boven de 70 jaar niet meewerken aan de Voedselbank Amstelveen. Die houdt zich namelijk aan de richtlijnen van de landelijke koepel Voedselbanken Nederland. Omdat de 70 Plussers een substantieel deel van het vrijwilligerskorps uitmaken, worden zij node gemist, meldt het bestuur. “Gelukkig zijn er veel jongere vrijwilligers bereid tijdelijk in te springen, zolang we in de coronabeperking zitten. Maar natuurlijk is het niet de bedoeling dat zij de plaats gaan innemen van de vrijwilligers die nu noodgedwongen thuis zijn.”
Hoewel de Voedselbank, mede door een extra subsidie van de gemeente, geld heeft om cadeaukaarten aan de cliënten uit te reiken, wil zij die werkwijze afbouwen. Van woensdag 3 juni af worden er wekelijks weer Voedselpakketten verstrekt.
JCI
Voedselbanken Nederland meldt dat er landelijk veel nieuwe cliënten bij zijn gekomen, maar bij de vestiging in Amstelveen is daarvan tot nu nog vrijwel geen sprake. “Maar we houden er wel degelijk rekening mee, nu er zoveel werkloosheid dreigt”, zegt het bestuur.
Er zijn veel houdbare producten gegeven door particulieren en organisaties, zoals de Junior Chamber International (JCI) afdeling Amstelland, een club van jonge ondernemers, voor 800 euro eten kocht en ook nog 125 vegetarische pizza’s kreeg en doorgaf. Maar ook supermarkten werken mee, zoals Dirk van den Broek, waar elke week diep gevroren vlees kan worden gehaald. Twee weken geleden werd er 750 kilo aardappelen gebracht, helemaal uit Zeeland. En het Poppentheater bracht frisdrank, die het niet zo lang kan bewaren. Op 29 mei houden de leerlingen van het KKC een inzamelingsactie voor de Voedselbank.
Plaza
Cliënten krijgen, naast hun cadeaukaart, die om de week wordt opgehaald, ook altijd nog een tas met eten mee; plus vorige week woensdag een geschenk voor de naderende Moederdag. Voor de chauffeurs van de Voedselbank is het werk intussen wel moeilijker geworden, nu er niet meer dan twee personen in een auto mogen zitten. Een van hen heeft dat opgelost door bijvoorbeeld bij Schiphol Plaza, waar geregeld goederen kunnen worden opgehaald, met zijn vrouw te gaan rijden.
Distributiecentrum
Inmiddels is ook het Distributie Centrum Amsterdam, vanwaar wekelijks ook goederen komen, weer open is en voldoende eten krijgt, bestaat er minder behoefte aan cadeaubonnen, zegt de Voedselbank.
Omdat het niet de bedoeling is dat de cliënten door het gebouw aan Landtong gaan lopen, is een routing uitgezet en een tijdslot bedacht. Dat wil zeggen dat niet alle cliënten gelijk komen. De grote gezinnen (3 t/m 9 personen) komen van 14.00 tot 15.00 uur en de één- en tweepersoons huishoudens daarna, tot 16 uur. Men mag niets van zijn pakket terug zetten.
De gemeente wil die “cadeaukaarten” afbouwen, terwijl aan de andere kant het aantal cliënten groeit. Moet dit allemaal door privé-personen opgelost worden dan?