Hoewel de vergadering donderdag van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) een uur vroeger moest beginnen wegens het grote aantal insprekers (dertien), die klaagden over twee bouwplannen, keurt de coalitie (VVD, PvdA en D66) die goed. Er stonden startnotities op de agenda voor een 57 meter hoog gebouw met 310 appartementen aan de Groen van Prinstererlaan (tegenover ’t Open Hof) en voor de nieuwbouw bij de voormalige Heilige Geestkerk, waar 57 koopappartementen komen.
“Een onbetrouwbare overheid”, noemde een van de insprekers die laatste nieuwbouw. Zo ver ging het CDA bij monde van fractievoorzitter Pier Rienks niet, maar hij vond wel dat de vervanging van het kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan door 310 appartementen van uiteenlopende (veelal kleine) omvang een kolossaal complex oplevert midden in een wijk. Geen wonder dat alle omwonden tegen zijn. “Wij willen als CDA veel bouwen, maar dit is veel te groot”, zei Rienks, die in het vooruitzicht stelde dat zijn fractie in de gemeenteraad mogelijk tegen het voorstel van B&W stemt. “Is dit college slachtoffer van eigen beleid? We laten de polders onbebouwd, maar verdichten zo dat alle Amstelveners zich ernstig zorgen moeten maken als wat aan de Groen van Prinstererlaan gebeurt normaal wordt.”
Dit is het
Voor SP en GroenLinks leken de bouwplannen sowieso niets, omdat in de complexen niet
één sociale huurwoning komt. Tot ergernis ook van enkele klagende inwoners kwamen de conclusies van wethouder Floor Gordon en bijvoorbeeld PvdA-raadslid Arnout van den Bosch neer op ‘dit is wat het is’. Onderhandelingen met de projectontwikkelaars hadden niet anders opgeleverd. Daarbij kwam, zei VVD-er Arjan Gerritsen, dat beide plannen nogal ingrijpend zijn gewijzigd sinds wat oorspronkelijk was ingediend. Hoewel hij vroeg of het gebouw aan de Groen van Prinstererlaan, nu 57 meter hoog, toch niet een beetje lager kan. Zijn D66-collega Tawros Aslanjan suggereerde een daling van 17 naar 12 woonlagen, maar daar scheen aan de wethouder te horen totaal geen kans op. “Is het niet mogelijk het aantal appartementen aan de Groen van Prinstererlaan omlaag te brengen?” vroeg Gerritsen.
Dikke portemonnee
Lennart de Looze van GroenLinks had er eigenlijk geen goed woord voor over. B&W richten zich op de middeldure huur- en koopwoningen, maar in die klasse kan iemand met een modaal (of minder) inkomen geen dak boven het hoofd krijgen. En er is totaal in beide projecten geen plek voor een sociale woning, waarop toch de politieagent en iemand in de zorg is aangewezen, zei De Looze. Dat aan de Groen van Prinstererlaan, met vooral kleine woningen, straks starters op de woningmarkt terecht kunnen, zoals de gemeente zegt, is volgens hem volstrekte onzin. “Alleen starters met een dikke portemonnee”, oordeelde hij. Het verbaasde hem overigens dat onlangs de talloze klachten uit de wijk het gebouw daar nog hoger dreigt te worden ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. “De inwoners voelen zich totaal niet serieus genomen.” Ook het verdwijnende groen wordt volgens hem niet goed gecompenseerd.
Hoogbouwvisie
Voor raadslid Jacqueline Solleveld van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is het maar de
vraag of, zoals B&W wel beweren, het gebouw aan de Groen van Prinstererlaan in de door de raad vastgestelde Hoogbouwvisie past. Ook zij pleitte voor verlaging van het enorme gebouw. Het misstaat in de wijk, vindt zij. Maar B&W denken dat het goed bij het Stadshart past. Solleveld vroeg zich ook af of de omwonenden wel op de juiste wijze over de bouw zijn geïnformeerd en of door de sloop van het kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan de stad wel aan de na de crisis gestegen behoefte aan kantoren voldoet. Maar volgens Gordon zijn er kantoren genoeg in Amstelveen.
Alles
PvdA-raadslid Arnout van den Bosch betoogde dat politiek nu eenmaal het maken van keuzes inhoudt, na afweging van allerlei belangen. Zijn partij is wel voor betaalbare woningen, maar in beide gevallen kon het niet anders. “Het is een duivels dilemma”, gaf hij toe, om vervolgens toch maar met de coalitie mee te gaan. “Wij moeten wel bouwen, maar niet tegen elke prijs. Maar wij willen goedkope woningen, een groene stad, eigenlijk alles tegelijk.”
Wat hem op de vraag van raadslid Cheimaa Aouni van GroenLinks kwam te staan, wat de PvdA eigenlijk onder ‘betaalbare woningen’ verstaat. In dat opzicht deelde hij eigenlijk de mening van VVD en D66, die betoogden dat er woningen in élke klasse en voor alle Amstelveners moeten zijn. Wat voor de een betaalbaar is, kan voor de ander problemen geven. En door kleiner te bouwen, zei Aslanjan, worden de woningen goedkoper. Ofwel: Betaalbaarheid is een kwestie van vierkante meters; de kwantiteit bepaalt de prijs.
Zon
Actief voor Amstelveen (AVA) vroeg bij monde van fractievoorzitter Michel Becker om een
anti-speculatiebeding en vond het complex dat aan de Groen van Prinstererlaan verrijst te hoog. Voor wethouder Floor Gordon is bijvoorbeeld de Bovenkerkerpolder heilig, zodat zij in de strijd tegen de woningnood aan het verdichten binnen de bebouwde kom slaat. En de locatie aan de Groen van Prinsterlaan vond zij geschikt voor hoogbouw, waarbij zij opmerkte dat in het nieuwe ontwerp een betere bezonning voor de omgeving resulteert en, hoewel hoger, het complex daar toch minder kolossaal wordt dan men denkt. “Wij hebben geluisterd naar alle reacties en het gebouw is nu in totaal van 3500 naar 2800 vierkante meter gegaan. Het is betaalbaarder geworden door de woningen kleiner te maken. En er zijn meer twee- en driekamerappartementen. Op de vraag van De Looze of zij bekend is met de marge van de projectontwikkelaar, moest zij het antwoord schuldig blijven, als meldde Gordon wel dat ook intern economen dat kunnen narekenen. “Het is niet ons plan. Wij moeten niets, maar willen op zorgvuldige wijze woningen aan het bestand toevoegen.” Van haar woorden ‘niet ons plan’ en ‘minder dan dit zal het niet worden’ schrok ook Percy de Robles van Senioren Belangen Amstelveen (SBA). Dat er een markt voor de appartementen is, waarvan ruim een derde in de dure sector verrijst, beaamde ook Rienks. Maar hij pleitte voor een betere afstemming met de mensen en bebouwing in de omgeving. En hij wil in de gemeenteraad de 57 meter hoogte aan de Groen van Prinstererlaan bespreken. “Ik kan niet mooier maken, wij hebben anderhalf jaar met de projectontwikkelaar gesproken”, reageerde Gordon.
Fantastisch
Het plan voor de 57 koopwoningen aan de Haagbeuklaan, bij de Lindenlaan en de tot gemeentelijk monument verklaarde Heilige Geestkerk, vond Aslanjan van D66 naar zijn zeggen “fantastisch’. Het flatgebouw wordt er zestien of zeventien meter hoog. En ook daar zijn omwonenden er niet blij mee. Het regende klachten, onder meer van bewoners in de pas gebouwde huizen aan de Appellaan. “Toen de eerste paal werd geslagen voor mijn woning, hoorde ik pas van de bouw van het complex”, foeterde een van de insprekers. Wat Pier Rienks van get CDA de vraag ontlokte of die nieuwe omwonenden wel tijdig zijn geïnformeerd. En voor GroenLinks bleef ook daar de onbetaalbaarheid voor mensen met een gewoon salaris het grote probleem. “Of worden die mensen als zij in Amstelveen komen opeens miljonair”, vroeg raadslid Aouni. “Wat ons betreft, is wat er nu wordt gebouwd te duur.” Zij en ook andere raadsleden maken zich ook druk over het ontzettende groenverlies en de groter wordende parkeerdruk. “Het groene karakter van Amstelveen, dat de gemeente zegt te willen behouden, verdwijnt”, zei Aouni. Maar VVD en D66 juichten over het behoud van kerk en klokkentoren, bevochten door B&W ten aanzien van het oorspronkelijke ontwerp. En voor Van den Bosch (PvdA) is ook hier wat voor de ene betaalbaar blijkt het voor de ander niet.
Kinderdagverblijf
Maar Pieter Monkelbaan van bbA wees er op dat ook bij de Haagbeuklaan omwonenden
zich tekort gedaan voelen. Hij wilde weten van de wethouder of die meent dat er voldoende draagvlak voor de bouw is. Nee, dat is er niet, moest Gordon wel toegeven. “Maar in de voormalige kerk komt een kinderdagverblijf en wij vinden die herontwikkeling van het gebied wenselijk. Die past ook volledig in de Woonagenda.” En wat het draagvlak in de buurt betreft, moest zij kwijt dat men ook rekening moet houden met het algemeen belang. Waarmee dus 82 bezwaarschriften terzijde werden geschoven. “Heeft het wel zin enig bezwaar te maken?” verzuchtte iemand die insprak.
Dat krijg je nu als men alles maar aan de private sector overlaat. Grondspeculatie en bewuste prijsopdrijving door de opeenvolgende ontwikkelaars, waardoor maatschappelijke belangen totaal niet meer meetellen. Hieraan heeft de gemeente olv Raat aan meegewerkt nog eens flink gestimuleerd door Den Haag. Juist diezelfde Raat heeft indertijd zijn best gedaan om de grote William Booth- en ds. Heldringhflat ( voorheen soc woningbouw) in de verkoop te gooien.
Om heel eerlijk te zijn snap ik wel dat soc woningbouw zo dichtbij het Stadshart moeilijk is, maar de gemeente wijst alles af op dit punt, zelfs in de nog te bouwen Scheg onder verwijzing naar het rotsmoesje dat 35% van de soc woningbouw bezet is door “scheefwoners”, die ook niet kunnen doorstromen naar wat men hier “ betaalbare huren” noemt, want dan ben je zo’n 60% van je netto inkomen kwijt. Leuk hoor, als je €1800,— of €1900,— netto krijgt.
Nee, de meerderheid van de raad heeft totaal maling aan de belangen van deze Amstelveners. Bij deze asociale houding past enkel een homerisch hoongelach en schampere opmerkingen als men het heeft over. “ We zijn er voor alle Amstelveners!”
De gemeente wil graag dat de burgers participeren. Dit betekent dat – in dit geval – de omwonenden het gevoel hebben ergens toe te behoren, dat hun rol in het politieke debat niet passief is en dat de gemeente rekening houdt met hun wensen en bezwaren. In een democratie die die naam verdient, is die participatie een recht waarop burgers recht hebben, om een uitdrukking van Hannah Ahrendt te gebruiken. (Zie: ‘Wat is politiek?’, Claude Lefort, uitg Boom Klassiek, 2016, pag 110.)
De gemeente bepaalt de maximale omvang en hoogte van het gebouw dat op die plek mag worden gebouwd en ook het soort woningen dat daarin moet komen. Gezien de uitstekende locatie van het gebouw zal er altijd een projectontwikkelaar zijn die rekening houdt met de wensen en voorwaarden vd gemeente en indirect dus met die vd omwonenden.
Wel grappig, omwonenden lagen dwars bij een eerder ontwerp van 11 of 12 woonlagen, dus waar komt de gemeente mee: een ontwerp met twee torens tot, zo lees ik, 17 woonlagen hoog aan toe. Komt wat curieus over bij mij, hoewel ik er een absoluut voorstander van ben dat die plek bebouwd gaat worden. Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het eerdere ontwerp aantrekkelijker.
“Ik kan niet mooier maken, wij hebben anderhalf jaar met de projectontwikkelaar gesproken”, zegt wethouder Gordon.
Ik heb de indruk dat de omwonenden niet (voldoende) betrokken zijn bij dat overleg. Bewoners van het Stadshart werden er ook buiten gehouden als wethouders met de grote jongens overlegden over hun omgeving.
Tja, sommigen zullen het omschrijven als NIMBY-gedrag van omwonenden, maar anderen zullen zeggen dat die inspraak wel wat moet voorstellen. Voor beiden valt wel wat te zeggen, maar een feit blijft het dat bij de gemeente inspraak , in tegenstelling tot wat zij zegt, een wassen neus is.
“Er komt een nieuw, toekomstbestendig winkelcentrum met appartementen in de wijk De Heul in Wijk bij Duurstede. Dat zijn de gemeente Wijk bij Duurstede en Lidl Nederland met elkaar overeengekomen. Volgens de gemeente komen er uiteindelijk ongeveer honderd appartementen in het nieuwe winkelcentrum. [ ] De partijen houden binnen enkele weken een informatieavond voor omwonenden en winkeliers. Daar wordt uitgelegd wat de plannen zijn. Ook wordt er een zogeheten ’meedenk-groep’ opgericht, die het komend voorjaar enkele keren bijeen zal komen om mee te praten over de plannen.”
(Bron: Telegraaf 3 maart jl)
Zo kan het dus ook.